Penzgyik - Gyakran ismételt kérdések a pénzről

Mindig kerdezek. Sokszor tudom a valaszt, sokszor csak szeretnem. Ha tobb kommentelom van, surubben irok. De tenyleg! Majd csak figyeld meg :) Kozvetlenul elerhetsz a penzgyik (kukac) yahoo.com -on.

Friss topikok

Linkblog

Címkék

Nem titok, de te vagy a felelos!

Amit itt irok, azt atveheti barmelyik honlap, nem titok. Kerem, hogy azert egy linket az eredetire kuldjon vissza. Engem ugyanis az olvasok motivalnak. Amit itt irok, a sajat szemelyes velemenyem egy-egy gyakran, esetleg ritkan hallott kerdesrol. Nem befektetesi, nem eletviteli tanacsadas. Mindenki azt kezd a maga eletevel amit akar, ha jo, az azert van, mert o ugy csinalta, ha nem, ne fogja ram, mert azt is o csinalta.

Mik a csaladi penzugyes feladatai?

2009.02.02. 15:04 Penzgyik

Nalunk en lettem a csaladi penzugyes. Azt hiszem, ez mindenhol kialakul, ahol legalabb ket fobol all a csalad. Komolyan veve a feladatot, belegondoltam, mik a fo teendok. Ot darab van:


1. Ki kell alakitani a hosszutavu penzugyi celokat
Ehhez az egesz csaladra szukseg van, nem eleg a penzugyes. A csaladnak tervei vannak, lakast, autot, karacsonyi ajandekot szeretne venni. De a talan legnagyobb falat ezek kozul a nyugdij-terv. A legjobb, ha azzal tisztaban vagyunk, hogy mi, mikor, mennyibe fog kerulni, es mikor kell ezekre penzt kiadni. Nagyobb csaladi kupaktanacsra eleg ha 2-3 evente idot szakitunk ez ugyben, de egy-egy fontosabb esemeny (baba szuletes, jelentos jovedelem novekedes/kieses) ugyancsak jo ok lehet ennek a felulvizsgalatara. Ezekhez a celokhoz persze megtakaritasokon at vezet az ut: Az egyik legfontosabb szabaly amit a neten olvastam a temarol: kevesebbet szabad kolteni, mint a bevetelunk, lehetoleg minden honapban. Erre rengeteg otlet van, nekem ho elejen elkulonitett 10-15% a jovedelembol tetszik a leginkabb.

2. Ki kell alakitani, milyen eszkozok a legjobbak a celok eleresehez es a mindennapi gordulekeny “mukodeshez”. Egy befektetesi strategiara is szuksegunk van.
Na ez egy izgalmas feladat. Rengeteg bank, biztosito szamtalan termeket ajanl, es mindegyik nagyon meggyozo tud lenni, hogy te azoket probald ki. A folyoszamlak, a takarekszamlak, a betet- hitelkartyak csak a kezdet. Itt elotakarekossagok (lakas es nyugdij) mellett biztositasokra, nyugdij- es egeszsegpenztarakra is gondolok. A lenyeg, hogy a csalad hosszu tavu celjait figyelembe veve kell ezeket az eszkozoket megtalalni. Fontos szempont azok koltsege, de az is, mennyire biztonsagos, vagy kenyelmes egy adott szolgaltatas.
 
3. Meg kell tervezni a csaladi eves koltsegvetest
Nalunk ez ev elejet jelenti. En keszitem elo, a csaladi penzugyi celokat (elozo pont) figyelembe veve. Ehhez en egy excel tablat hasznalok, majd irok rola reszletesebben meg kulon kesobb. A legfontosabb fo koltsegek csoportositva, havi bontasban szerepelnek, ahogy a varhato beveteleink is.

4. Intezni kell a mindennapi kiadasokat, figyelni a beveteleket
Csekkek, szamlak, bejovo fizetes. Mindegyik mas idoben. Jo tudni ilyenkor, hogy van-e eleg keszpenz a folyoszamlan, vagy a csaladtagok penztarcajaban. Alapszabaly nalunk, hogy minden vasarlasnal nyugtat kerunk, es eltesszuk. Ennel egyszerubb modszer nincs, mert ugyis elfelejtjuk egy rohano nap vegere, hogy mire koltottunk kulonben. Persze nem minden elado orul ennek, pl. Mosolyogtak mar meg piacon vagy szinhaz-bufeben, de azert ez nem olyan nagy dolog.

5. Nyomon kell kovetni a penzugyeket
Azt hiszem, ez megy a legkevesbe a csaladi penzugyeseknek. A baj  ott lehet, hogy mig az elozo pontokat ritkabban, ezt javasolt rendszeresen vegezni. En havonta, a honap elso napjan szoktam ezt megtenni. Ket fo kerdes, hogy a koltsegvetest hogyan sikerul tartani es a befektetesek hogyan gyarapodnak. Ebbol en mindig kiszamolom, hogy mennyi a csalad aktualis vagyona, mit hoztak a befektetesek (sok helyen azt csaladi netto erteknek hivjak). Emellett megnezem, hogy sikerul tartani az eves koltsegvetest, kell-e barmilyen modositast vegezni.

Tenyleg eleg ciki lehet, ha valaki nem szereti ezt a csaladi penzugyes feladatot, mert jo sok idot elvisz. Viszont abszolut tisztaban vagyok a csaladom anyagi lehetosegeivel, ami biztonsagerzetet nyujt nekunk. Szoval megeri. (Es nem csak anyagi ertelemben).

 

Valamit kihagytam? Mit gondolsz? Nalatok hogy van ez?

Szólj hozzá!

Címkék: terv befektetes koltsegvetes

A bejegyzés trackback címe:

https://penzgyik.blog.hu/api/trackback/id/tr83918235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása