Penzgyik - Gyakran ismételt kérdések a pénzről

Mindig kerdezek. Sokszor tudom a valaszt, sokszor csak szeretnem. Ha tobb kommentelom van, surubben irok. De tenyleg! Majd csak figyeld meg :) Kozvetlenul elerhetsz a penzgyik (kukac) yahoo.com -on.

Friss topikok

Linkblog

Címkék

Nem titok, de te vagy a felelos!

Amit itt irok, azt atveheti barmelyik honlap, nem titok. Kerem, hogy azert egy linket az eredetire kuldjon vissza. Engem ugyanis az olvasok motivalnak. Amit itt irok, a sajat szemelyes velemenyem egy-egy gyakran, esetleg ritkan hallott kerdesrol. Nem befektetesi, nem eletviteli tanacsadas. Mindenki azt kezd a maga eletevel amit akar, ha jo, az azert van, mert o ugy csinalta, ha nem, ne fogja ram, mert azt is o csinalta.

Mik a legfontosabb penzugyi "hüvelykujj-szabályok" ?

2009.03.12. 11:45 Penzgyik

A cim kicsit csaloka, mert nem feltetlenul ezek a legfontosabbak, de az en szemelyes szuromon at az alabbi 10 "hüvelykujj-szabály" tunt olyannak, ami biztosan sokat segit majd nekem a tovabbiakban.


1.    Fizess magadnak eloszor! Klasszikus tipp. A legtobb magyar blogolo es penzugyi tanacsado atvette mar ezt. A lenyeg, hogy honap elejen az legyen az elso, hogy beveteleid minimum 10%-at felreteszed nyugdijra vagy rosszabb idokre.


2.    10% az alapokra, 15% a komfortra, 20% a jo eletre. Az elozo pont tovabbfejlesztese. Ha a 30-as eveid elejen elkezdesz nyugdijra takarekoskodni, akkor minden jovedelmed 10%-anak megtakaritasa eleg lesz arra, hogy legyen mit enned. Ha 15%-ot teszel felre minden jovedelmedbol, akkor jol fogsz elni nyugdijas korodban. Ha 20%-ot, akkor talan korabban is nyugdijba vonulhatsz. Ha 40 evesen kezdesz el takarekoskodni, akkor 15% kell majd az alapokhoz, 20% a komforthoz.


3.    A lakhatasra forditott koltsegeid a havi beveteled maximum 36%-a legyen. Ide tartozik a berleti dij vagy hiteltorlesztes, a lakasbiztositas es a rezsi. Ez folott a szint folott veszelyezteted a tobbi kiadasodat! Ha ennel tobb, akkor ideje kisebb lakast vasarolni, berelni. Erdemes elgondolkozni akar a hitelre vett lakas eladasan, esetleg ilyen helyzetben egy kiebbet berelni, es a meglevo nagyobbat kiadni berbe.


4.    Vegyel hasznalt autot, es hasznald 10 evig! Az egyik legjobb szabaly. Az uj autok 20%-ot veszitenek az ertekukbol, amint kigurulsz a szalonbol. Ha hitelt veszel fel ra, elofordulhat, hogy a hteled magasabb, mint az uj autod erteke. Ha minden 3-4 evben ezt eljatszod, akkor soha nem kerulsz ki az autoreszlet-fizetes csapdabol. Ennel mar csak az jobb, ha nem veszel autot, csak akkor, ha igazan szukseged van ra. Ha egy evben ketszer kell, lehet, hogy megeri akar kolcsonozni is, meg mindig olcsobb!


5.    Uj autonal a fenntartasi koltseg: az uj auto aranak 1/30-ad resze. Ha autot veszel, ezzel is erdemes szamolni, nemcsak a torlesztoreszlet nagysagaval. Angolul errol tobb itt. 


6.    Aranytartalek: legalabb 3 havi jovedelmednek megfelelo penzedet tartsd konnyen hozzaferhato befektetesben. En a penzpiaci alapokat, megtakaritasi szamlakat vagy rovid lejaratu bankbeteteket javaslom. Ez olyan esetekben nagyon jol jon, ha valami hirtelen csaladi kiadasra kell, vagy elveszited a munkadat.


7.    A helyes sorrend: Nyugdij, majd hitelek visszafizetese, majd aranytartalek. Az indok egyszeru: ha jol takarekoskodsz nyugdijra, allami visszateritest es kamatado-mentesseget kapsz, emellett minel hosszabb ideig van a befektetesben a penzed, annal nagyobb a kamatos kamat. A hitelek visszafizetese a gyors eladosodas megakadalyozasahoz kell. Ezutan johet az aranytartalek. Majd ezutan jon majd a befektetes-tervezes.


8.    Befektetes reszvenyaranya = 100 – X : Ez a szamitas mutatja, hogy befektetesed mekkora reszet erdemes reszvenyben tartani. Ha 30 eves vagy, ez 70%, ha 60 eves vagy, ez 40%-ot jelent. A maradek penzt pedig biztonsagos, fix hozamu befektetesbe kell elhelyezni (Allamkotveny vagy banki betet).


9.    Nyugdijba menetelkor az eves jovedelmed 20-szorosanak kell lennie a nyugdijszamladon es a megtakaritasaidban. Ez az egyszeru szabaly megmondja, hogy allsz most, es mennyit kell emg megtakaritanod.


10.    Minden honapban adj vissza x%-ot! Add a penzed azoknak, akik jobban raszorulnak. Ha csak 1%-ot is, de biztosan vissza tudsz adni az adodbol (lasd Penzgyik).  Ha ennel tobbet szeretnel, akkor az biztosan a tudatos penzugyeid javara fog valni, majd errol is irok kesobb, miert.

A bejegyzes angol otletadoi, es tobb informacio a temarol itt es itt es itt talalhatoak. Nagyon amerikai olvasoknak irodott cikkek, de a fenti (kisse atalakitott) otleteket en mindenkepp megfogadom. Ha inkabb Penzgyikot olvasnal tovabb, akkor ezt a bejegyzest ajanlom, mert jon a tavasz, es egyre tobben utaznak.

Ha pedig sajat huvelykujj-szabalyod van, akkor szolj hozza, mert meg keresek ilyeneket!

 

10 komment

Címkék: hitel befektetes nyugdij visszaadunk huvelykujj

A bejegyzés trackback címe:

https://penzgyik.blog.hu/api/trackback/id/tr88996423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vienna 2009.03.13. 16:56:16

Van azert benne logikai bukfenc:

Ha 10%-ot takaritasz meg nyugdijra, es ossesen az eves jovedelem 20-szorosat akarod megtakaritani akkor 200 evig tart (160 ha elersz nemi realhozamot)

Hat ehhez nagyon(-nagyon-nagyon) sokaig kell aktivan dolgozni.

Rákuram 2009.03.14. 09:28:43

@Vienna: A hozamos hozam miatt egyáltalán nem.
Tegyük fel, hogy Jóskapista éves nettó jövedelme 2mft. Ennek 10%-át valami normális hosszútávú, értékpapír alapú konstrukcióba teszi. Ha nagyon visszafogott becsléssel évi 12% hozamot feltételezünk, akkor a 10%, évi 200eft megtakarítás 28 év múlva 42mft körüli összegre rúghat, ami több, mint az éves jövedelme 20-szorosa.
Itt pl. van egy kalkulátor, bár csak 20 évig számol: www.abacusiroda.hu/a/nyugdij

feltételes reflex 2009.03.14. 11:28:35

Jó a blog! Már el is mentettem a kedvencekbe.

Gerardus A. Lodewijk 2009.03.19. 20:16:53

@Rákuram:
Évi 12% hozam (természetesen az infláción felül) nagyon visszafogott becslés? Méghozzá olyan befektetésben, amelyiknek 35-40 éven át kifogástalan biztonságot is nyújtania kell? (Éppenezért a részvényre a fent említett 100-X arányt erősen sokallom, de még a 80-X is túlzott kockázat lehet.)

Pénzfa 2009.03.20. 19:49:39

Részvénybe tenni most a padlássöprés idején?

Nézzétek meg a pénzügyi alapok mínuszokkal zártak!

Hol van itt biztonságos befektetés?

Bár a tőzsde egyszer majd visszajön arra a szintre, ahonnan elkezdett zuhanni, de kérdés, hogy amibe fektettetek, az az instrumentum vajon hol áll majd?

Másrészt azt gondolom, hogy a kimagaslóan fizetett specialistákon, vezető pozíciót betöltő embereken, és néhány vállalkozón kívül nem igazán van az embereknek 10-20-30%-nyi pénzük arra, hogy befektessenek.

Penzgyik · http://penzgyik.blog.hu 2009.03.23. 12:37:14

Pontositok a 8. ponthoz: Ez arra a penzre vonatkozik, amit tenyleg a nyugdijadra tervezel felretenni (vagy nagyon hosszu tavra), nem az osszes penzedre! Igy ha nyugijra rendszeresen ugyanakkora osszeget teszel felre, akkor eselyed van arra, hogy a csucsokon ugyanugy vegyel, mint a melypontokon. Igy veszel olcso reszvenyt is az aljan, amikor pedig az ara majd felmegy, ez fogja a legtobbet hozni. Ezt kinalja a huvelykujj-szabaly. Garancia nincs ra, es a 12%-os atlaghozam szerintem is tul jo, hogy igaz legyen, de ne feledd, ha fiatalon kezded ezt, nyugdijas csak evtizedek mulva leszel!

Gerardus A. Lodewijk 2009.03.25. 00:19:54

@Penzgyik:
"Ez arra a penzre vonatkozik, amit tenyleg a nyugdijadra tervezel felretenni (vagy nagyon hosszu tavra), nem az osszes penzedre!"

Én ezt már a pontosítás előtt is így értettem, amikor azt bátorkodtam állítani, hogy részvénybe még a 80-X is sok. Véleményem szerint max. 70-X a még vállalható kockázat, sőt konzervatívabban inkább 60-X.

Masni 2009.03.31. 12:02:29

3. " erdemes elgondolkozni akar a hitelre vett lakas eladasan,"
teljesen esélytelen. Illeték, adó bünti jön abban az esetben, ha nem egy másik ingatlanra költöd a pénzedet.

Penzgyik · http://penzgyik.blog.hu 2009.03.31. 12:10:31

@Gerardus A. Lodewijk: Igen, a szamitasi keplet nem titkolan amerikai talamany, Europaban es foleg Magyarorszagon sokkal konzervativabb a hozzaallas. Talan azt lehetne tenni, hogy mindenki meghataroz egy szamot az x elott. Kinek 40, kinek 60, kinek 100, kockazatvallalasi hajlandosagtol fuggoen. A csokkeno mertek evrol evre viszont hasznos gondolat.

@Masni: Igazad van, az ezzel jaro illetekekre, koltsegekre nem gondoltam, amikor ezt irtam. Nem 100%, de ha tudtommal adot csak akkor kell fizetned, ha dragabban sikerul eladni, mint amennyiert vetted. Ez ma nem tul eselyes az ingatlanpiac allapotat nezve. Ha a gondolkodas vege, hogy ne adjuk el, mert nem eri meg, akkor meg mindig maradhat a berbeadas, es a kisebbe koltozes.

Gerardus A. Lodewijk 2009.04.03. 18:43:46

@Penzgyik:
"Talan azt lehetne tenni, hogy mindenki meghataroz egy szamot az x elott. Kinek 40, kinek 60, kinek 100, kockazatvallalasi hajlandosagtol fuggoen. A csokkeno mertek evrol evre viszont hasznos gondolat."

Na így már egyetértek.

@Rákuram:
Továbbra is kíváncsi lennék, melyik az a 30-40 éven át kiemelkedő biztonságot nyújtó befektetés (vagy akár portfólió), amelyik ugyanakkor évente 12% hozamot ad az infláción fölül. Ilyenbe, ha létezik és jogilag, etikailag tiszta, szívesen fektetném a megtakarításaimat.
süti beállítások módosítása