Penzgyik - Gyakran ismételt kérdések a pénzről

Mindig kerdezek. Sokszor tudom a valaszt, sokszor csak szeretnem. Ha tobb kommentelom van, surubben irok. De tenyleg! Majd csak figyeld meg :) Kozvetlenul elerhetsz a penzgyik (kukac) yahoo.com -on.

Friss topikok

Linkblog

Címkék

Nem titok, de te vagy a felelos!

Amit itt irok, azt atveheti barmelyik honlap, nem titok. Kerem, hogy azert egy linket az eredetire kuldjon vissza. Engem ugyanis az olvasok motivalnak. Amit itt irok, a sajat szemelyes velemenyem egy-egy gyakran, esetleg ritkan hallott kerdesrol. Nem befektetesi, nem eletviteli tanacsadas. Mindenki azt kezd a maga eletevel amit akar, ha jo, az azert van, mert o ugy csinalta, ha nem, ne fogja ram, mert azt is o csinalta.

Mi a teendo, ha telefonon ajanlanak befektetest vagy biztositast?

2009.04.06. 11:45 Penzgyik

Egyre gyakoribb, hogy ahol vonalas telefon van, nem a rokonok hivnak, hanem cegek, akik vagy kerdeseket tesznek fel, vagy valamit el akarnak adni. Ha nem erdekel a dolog, ne aggodj, hogy durva leszel, egyszeruen tedd le a telefont. Ezek az emberek tulajdonkeppen a sajat profitjuk miatt zavarnak meg otthon, pihenes kozben, ha valaki durva, akkor ok azok.

Ha megis erdekel, amit mondanak, legyel nagyon elovigyazatos, mert rengeteg embert becspnak telefonon keresztul. Ime egy csokor kerdes, amit mindenkepp tegyel fel, ha valaki penzugyi szolgaltatast kinal. Ird le a valaszokat, ellenorizd, es csak akkor ugorj bele, ha mindegyikre valos es megnyugtato valaszt kapsz.

-    Mi a hivo neve, es a ceg neve, akinek dolgozik?
-    Honnan szerezte meg a te szamodat?
-    Hol van a hivo irodaja es mi telefonszama?
-    Milyen PSZAF vagy egyeb engedellyel rendelkezik, hogy penzugyi tevekenyseget vegez?
-    Mik az altala kinalt befektetes kockazatai?
-    Milyen idotavra szol a befektetes, hogyan lehet felszamolni azt?
-    Tudna-e reszletes anyagot postan kuldeni?
-    El tudna-e magyarazni a befektetest egyik ismerosodnek, aki ert a penzugyekhez, szerzodesekhez (ugyved, kozgazdasz)
-    Kik a cege vezetoi, mi a nevuk?
-    Milyen allami hivatalok es intezmenyek a felugyeleti szervei a cegnek?
-    A penzed mekkora resze lesz jutalek vagy menedzsment koltseg?

A fenti kerdessor akkor is nagyon hatekony, ha szemelyesen talalkozol valakivel, aki befektetest ajanl neked. Tedd fel a kerdesid, ha felkeszult, midegyikre tudni fogja a valaszt, es hagy neked idot (minimum 3-4 nap), hogy utananezz, amit mondott, valoan ugy van-e.

Fontos, hogy soha ne add meg meglevo banki adataidat, foleg ne a bankkartya-szamodat. Az csak rad es a sajat bankodra tartozik! Ha ilyent kernek, akkor biztosan csalokkal van dolgod. Tobbet errol itt olvashatsz, a fenti kerdessor ugyanabbol a forrasbol szarmazik, mint a korabbi bejegyzesem.

1 komment

Címkék: befektetes becsapas biztositas

A bejegyzés trackback címe:

https://penzgyik.blog.hu/api/trackback/id/tr341039997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Professzore · http://ekonyvolvaso.blog.hu 2009.06.25. 11:32:25

Hali!

Egész korrekt kis blog. Ehhez a hozzászóláshoz is csak egyetlen apró és egy komplexebb hozzászólásom lenne: egyáltalán nem biztos, hogy egy befektetést vagy biztosítást egy közgazdász vagy egy ügyvéd megért (már működését, funkcióját tekintve). Ügyvédet is, közgazdászt is ismerek, aki saját kútfőből "vett" olyan szar pénzügyi termékeket, hogy alig hittem a szememnek.

A komplexebb megjegyzés inkább a fenti kérdéssor kiegészítése, és talán -- szakmai szempontból -- a legfontosabb kérdés: honnan tudja vagy miből gondolja, hogy az a termék számodra biztosan megfelelő?
A kérdés hátterében -- mind a biztosítások vagy biztosítás alapú megtakarítások, mind az egyéb pénzpiaci termékek tekintetében -- ugyanaz a törvényi előírás áll: ilyeneket csak előzetes igényfelmérés és megfelelő tájékoztatás után lehet értékesíteni.
Másképp foglamazva: ha valaki azzal hív fel, hogy egy termék vagy szolgáltatás neked biztosan jó lesz (és ezzel kezdi), akkor biztos, hogy megalapozatlan ez az állítása (hiszen honnan is tudná).

Üdv,

Professzore
süti beállítások módosítása