Penzgyik - Gyakran ismételt kérdések a pénzről

Mindig kerdezek. Sokszor tudom a valaszt, sokszor csak szeretnem. Ha tobb kommentelom van, surubben irok. De tenyleg! Majd csak figyeld meg :) Kozvetlenul elerhetsz a penzgyik (kukac) yahoo.com -on.

Friss topikok

Linkblog

Címkék

Nem titok, de te vagy a felelos!

Amit itt irok, azt atveheti barmelyik honlap, nem titok. Kerem, hogy azert egy linket az eredetire kuldjon vissza. Engem ugyanis az olvasok motivalnak. Amit itt irok, a sajat szemelyes velemenyem egy-egy gyakran, esetleg ritkan hallott kerdesrol. Nem befektetesi, nem eletviteli tanacsadas. Mindenki azt kezd a maga eletevel amit akar, ha jo, az azert van, mert o ugy csinalta, ha nem, ne fogja ram, mert azt is o csinalta.

Mire jo egy vilagvalsag?

2009.04.08. 23:36 Penzgyik

Amikor ezt a postot olvasod, remelem, kicsit megvaltozik benned is valami. Persze, mindig is olyannak tartottam magam, aki a rosszban meglatja a jot, de ugy gondolom, a szemunk csukva van mindaddig, amig ezt nem proaljuk ki magunk is.

Rengeteg ember elvesztette a munkajat, es nagyon sokan mar az aranyat es a konzervdobozokat gyujtogetik a pincekben, a nehez idokre szamitva. Talan ennyire nem rossz a a helyzet, de azt mindenkepp latni kell, hogy igy vagy ugy, de mindenkit erint a valsag. Mar nincs olyan, hogy konnyeden nyerunk, barmilyen befektetest is valasztunk megtakaritott penzunknek, vagy a nyugdijaskorra felretett forintoknak.

De ilyen helyzetben erdemes elgondolkodni, mik azok a pozitiv dolgok, vagy legalabbis azok a pontok, ahol valamit tanulhatunk a mostani szituaciobaol. Mert a vilag nagyon is megvaltozott, es nekunk meg kell tanulni ebben az ujaban elni. Szoval, a jo dolgok a valsagban:

Azok az uzletek, amelyek nem versenykepesek, eltunnek, csodbe mennek. Azok elik tul, akik versenykepes szolgaltatast fognak nyujtani, talan olcsobban is, mint eddig. Olyan cegek, akik rugalmasan kezelik az ugyfeleket meg tudjak tartani. Lasd pl. nehany nappal ezelott egy hozzaszolasban: ha az ugyfel felhivja a kabeltarsasagot, megkerdezve, hogy kaphatja-e a regi aron a TV-elofizeteset, int regi ugyfel, kulonben le kel mondania azt. Ha szamukra nyilvanvalo hogy vagy elvesztik, vagy szamara megfelelo ar-ertek aranyt adnak, es rugalmasan kinaljak is azt, akkor egy ugyfellel tobbel indulnak neki a valsag utani idoknek. 

Aki ma fiatal, es a befektetesein veszitett sok penzt, annak ez egy jo alkalom volt arra, hogy megtanulja mi is az a kockazat es hogyan kell kezelni. Lehet, hogy meg mindig a reszveny a legjobb befektetes hosszutavon, de a kockazata igenis nagyon valos es most mar ezt tudjuk is. En is hirdetem, am megsem lehet 100%-ra venni, ha 40 evig takarekoskodunk, gondolunk a nyugdijas evekre, akkor boldog evek varnak rank. Lehet, hogy igy lesz, lehet hogy nem. Ha igen, akkor megerte a takarekoskodast, ha nem, akkor pedig fel kell arra is keszulni, hogy aktivak maradjunk idosebb korunkra is. 

Talan a mostani egy jo alkalom arra is, hogy atgondoljuk, mik is a valoban fontos dolgok szamunkra. Tenyleg a plazma TV, a legujabb mobiltelefon kell nekunk, vagy az emberi kapcsolatok ernek tobbet. Lehet, hogy ez utobbira tobb idonk es figyelmunk lesz a jovoben, ha tudatosan valasztjuk ezt az utat. Meg kellene tanulni hogy lehet jol elni, kevesebbel. 

Talan megtanuljuk, hogy nem lehet a mienk a kecske is es a kaposzta is. Persze ez nem azt jelenti, hogy barmelyikrol le kellene mondani, inkabb azt, hogy atgondoljuk, valoban kell-e mindketto, es ha igen, akkor idoben elosztva, tervezve szerezhetjuk meg oket – am latnunk kell, hogy talan vannak emellett kevesbe fontos dolgok is, amikrol a tudatos dontes eredmenyekent mar konnyebben mondunk le. 

Hitelt felvenni talan mar nem lesz annyira termeszetes es jobban meg fogja mindenki gondolni, valoban szuksege van-e ra. Egyszeruen divatta valt az utobbi idoben hitelre vasarolni akkor is, ha nem volt ra szukseg. Ma mar nem divat. 

A hagyomanyos alkalmazotti let nem feltetlenul biztonsagos: Tizezrek veszitetettek el az allasukat az utobbi honapokban, es meg sokan fogjak. Vajon fel vagyunk arra keszulve, hogy nem lesz munkak hoszabb-rovidebb ideig? Van-e potencial bennunk ujat tanulni, van-e potencial bennunk onalloan vallalkozni, van-e esetleg mar most olyan masodlagos bevetelunk amire szamithatunk? 

Nincs mindig valaki, aki majd kihuz minket a sz.r-bol. Vagy az allam megsegit, vagy a csalad vagy valaki mas, gondolja az atlag magyar. Hat most mindenki bajban van, igy ra kell eszmelni, hogy a „segits magadon” szemlelet a legjobb. Valtoztatni kell batran az eletstilusunkon, es akkor lassan magunk oldjuk meg a problemaink, es nem varunk majd masokra hogy megoldjak helyettunk. Es talan a jelen helyzetunket nem fogjuk majd masokra, a politikusokra, a gazdasagi helyzetre, a keves fizetesre es a korulmenyekre vagy hogy a bankok nem tajekoztattak a veszelyekrol. Ha hibazunk, vagy nem ugy mennek a dolgok, ahogy szeretnenk, valtoztassunk rajta. Mert a sirankozas nem segit tobbet. Valtoztatni es alkalmazkodni kell. Az uzletben es a maganeletben is. 

Vagy valasztasz magadnak egy bunbakot a sok kozul (penz, gazdasagi valsag, politikusok, BKV ellenorok, parkolo-tarsasagok, munkanelkuliseg – otletek meg???), vagy kitalalod hogy jelen helyzetben mi a teendo hogy elerd a kituzott celjaid. A valsag a legjobb alkalom es indok arra, hogy radikalisan valtoztass, es ha kesobb kerdezik, hogy csinaltad, majd azt mondod: „hat ez akkor tortent, amikor eletem l egnagyobb valsagan estem at”. Ha mar ugyis faj, hat legalabb jobb legyen utana, ne legyen hiabavalo eza fajdalom.

Hogy mi lesz veled egy ev mulva nem szabad, hogy a tozsdei vagy a forint arfolyamokon muljon. Te mit valtoztatsz? Kommenteld be nekem, hatha jo otletek jonnek ki belole masoknak is.

Az alabbi cikkhez az otletado bejegyzes egy nagyszeru blogbol szarmazik (sajnos csak angolul elerheto).  

 

Szólj hozzá!

Címkék: befektetes nyugdij elemzek haztartas

A bejegyzés trackback címe:

https://penzgyik.blog.hu/api/trackback/id/tr961054970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása