Penzgyik - Gyakran ismételt kérdések a pénzről

Mindig kerdezek. Sokszor tudom a valaszt, sokszor csak szeretnem. Ha tobb kommentelom van, surubben irok. De tenyleg! Majd csak figyeld meg :) Kozvetlenul elerhetsz a penzgyik (kukac) yahoo.com -on.

Friss topikok

Linkblog

Címkék

Nem titok, de te vagy a felelos!

Amit itt irok, azt atveheti barmelyik honlap, nem titok. Kerem, hogy azert egy linket az eredetire kuldjon vissza. Engem ugyanis az olvasok motivalnak. Amit itt irok, a sajat szemelyes velemenyem egy-egy gyakran, esetleg ritkan hallott kerdesrol. Nem befektetesi, nem eletviteli tanacsadas. Mindenki azt kezd a maga eletevel amit akar, ha jo, az azert van, mert o ugy csinalta, ha nem, ne fogja ram, mert azt is o csinalta.

Sporoljunk holnap?

2009.05.18. 17:45 Penzgyik

Ha most feltennek neked a kerdest, hogy azonnal kapsz egy csokit, vagy kapsz egy gyumolcsot, melyiket valasztanad? Az emberek tobbsege a csokira szavaz, legalabbis ha hiszunk a kutatasoknak. Ha viszont azt kerdezik ma, hogy egy het mulva hozzak az ajandekot, vajon mit szeretnel kapni? Ilyenkor allitolag mar javul az arany, es tobben fognak a gyumolcsre szavazni.

Allitolag minden emberben ket fel viaskodik belul: amolyan jo es rossz harca. A "rossz", ami az azonnali kellemes erzesre torekszik, a dopamin-rendszerunk altal iranyitott. Ilyen, ha azt kerdezik, hogy milyen filmet neznel meg most: egy kellemes vigjatekot, vagy egy komoly uzenettel biro filmet. A dopamin a kellemesre a konnyure, a csokira szavaz. A masik belso enunk, a kognitiv rendszerunk a hosszabb tavu, bizonytalanabb donteseknel azonban jobban mukodik. Igy ha egy het mulva kapjuk csak meg azt, amit kerunk, akkor a kognitiv rendszer atveszi az iranyitast, es inkabb a gyumolcsre es a komoly ertekes filmre szavaz.

Richard Thaler es Shlomo Benartzi azt mondtak, hogy ha ez igy mukodik, akkor nem a "sporolj ma", hanem a "sporolj holnap" a jo megoldas: meg kell kerdezni az embereket, hajlandoak-e a jovobeni fizetesemelesuk egy bizonyos reszet felretenni a nyugdijalapjaikba. Es a valaszok tanulsaga szerint igen, tobben hajlandoak a jovobeni emeles egy reszebol sporolni, mint a mai fizetesbol. Hat ime a modszer, ha azt mondod, hogy a mai vilagvalsagos helyzetben ugy erzed, nem engedheted meg magadnak a nyugdijra takarekoskodast: Sporolj holnap! Fogadd meg ma, hogy amint fizetes-emelest kapsz, annak 50%-at minden honapban felreteszed. Ha utana megint kapsz, annak is az 50%-at felre teszed.

Remelem tetszik az otlet, mert nekem nagyon bejott a gondolat.

Nyugdij-otleteimrol tobbet itt talalsz, a fent felmerest es a gondolatmenet alapotletet pedig ebbol a konyvbol vettem. A kutatasrol reszletesen pedig itt olvashatsz (ez utobbit angolul).

Es nagyon jo neven veszem, ha hozza szolsz, mert az azt jelenti, hogy olvasod - es az engem meggyoz, hogy ne csak ma, hanem holnap is irjak ide! Addig meg majszolom a csokikat.

4 komment

Címkék: terv befektetes nyugdij tanulas

A bejegyzés trackback címe:

https://penzgyik.blog.hu/api/trackback/id/tr71129092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ivanhoe 2009.05.20. 17:16:32

No igen, az emberek szeretnek mindent elodázni, a gondom ezzel csak az, hogy legtöbbször azt mondják: majd, majd, majd.... Mindig csak majd és ezt esetünkben addig mondogatják amíg egyszer eljön a nyugdíjba vonulás ideje, csakhogy hoppá, nincs se nyugdíjalap, se semmi.

Penzgyik · http://penzgyik.blog.hu 2009.05.21. 09:30:13

Hmm. Igazad lehet, ha csak ugy magunknak fogadjuk meg, akkor konnyen tovabb halogatjuk. Az otletet kitalalo uriemberek szerintem szovetkeztek a cegekkel, es azok nyugdijpenztaraival, es mar a kezdetek kezdeten alairattak az emberekkel, hogy a ceg egybol oda utalja a kulonbseget a magannyugdij-penztarakba. Igy amikor meg szo sem volt a fizuemelesrol, 78%-uk elfogadta a programot. Ezeknek az embereknek a nagy resze a negyedik fizetesemelesig kitartott a program mellett, nem halogatta tovabb a dolgot.

Matteo79 2009.05.27. 15:04:08

Szia Pénzgyík!

Még az autó vs vonathoz küldtem neked emailen egy módosított kalkulátort. Ha nem kaptad meg, mondd meg hova küldhetem. Ha úgy gondolod publikálhatnád, mert pár fontos dolog kimaradt a kalkulátorból. Egyelőre egy erős bétaverzió van, mert nincs időm ellenőrizni, de segíthetnél benne ha érdekel.
süti beállítások módosítása