Penzgyik - Gyakran ismételt kérdések a pénzről

Mindig kerdezek. Sokszor tudom a valaszt, sokszor csak szeretnem. Ha tobb kommentelom van, surubben irok. De tenyleg! Majd csak figyeld meg :) Kozvetlenul elerhetsz a penzgyik (kukac) yahoo.com -on.

Friss topikok

Linkblog

Címkék

Nem titok, de te vagy a felelos!

Amit itt irok, azt atveheti barmelyik honlap, nem titok. Kerem, hogy azert egy linket az eredetire kuldjon vissza. Engem ugyanis az olvasok motivalnak. Amit itt irok, a sajat szemelyes velemenyem egy-egy gyakran, esetleg ritkan hallott kerdesrol. Nem befektetesi, nem eletviteli tanacsadas. Mindenki azt kezd a maga eletevel amit akar, ha jo, az azert van, mert o ugy csinalta, ha nem, ne fogja ram, mert azt is o csinalta.

Melyik folyoszamlat valasszam?

2009.03.08. 11:45 Penzgyik

Ezen azert a legtobben atesunk. Eloszor szerintem olyan, mint egy betegseg, egyszer csak elkapjuk, megtortenik velunk. Ilyenkor nincs nagy merlegeles, csak bemegyunk a legkozelebbi bankba, vagy elfogadjuk amit az iskolank ajanl, ha pl egyetemistak vagyunk, esetleg a szuleink nyitnak egyet meg gyerekkorunkban a sajat bankjuknal.


En arrol irnek inkabb, amikor ez mar megvolt, es egy ido utan ugy dontunk, valtunk, es tudatosan valsztunk magunknak egy bankot es egy folyoszamlat. A dontest egy uj elethelyzet szokta kikenyszeriteni, pl. csaladalapitas, letelepedes, esetleg valas, ozveggye valas.

Nalam a legutobbi kenyszerito eset tavaly volt. Nagyon jo leirasokat talaltam a temarol egyebkent a neten, ugyhogy leginkabb ezeket linkelem ide be:
- PSzAF: egy excel tablaban rengeteg bank folyoszamlatermekei 
- Bankvaltas: linkek, tanacsok
- A Privatbankar es a Figyelo adnak jo tippeket interaktiv folyoszamla-valasztoikkal, bar nem mindig a legaktualisabbak  
- Konkretan bankos tapasztalatokrol forumokon erdemes tajekozodni, pl. az Indexen is van ilyen. Azert azt lassuk be, minel tobb ugyfele van egy banknak, annal valoszinubb, hogy tobb panasz lesz ra. 

A fentieket atolvasva erdemes leszukiteni a potencialis jelolteket nehany bankra illetve termekre (egy banknak izgalmas lehet ket konstrukcioja is!).

Ezutan jon a regi folyoszamla kivonatok egy evre visszamenoleg megkeresese. En bevittem oket a sajat keszitesu  folyoszamla valaszto excelbe, hogy lassam mikor, mi tortent, mennyi koltsegem volt vele. Ez egy kicsit maceras resz, de ha kell a file (lasd a kepen), kuldj egy e-mailt es atkuldom, legalabb ennyivel gyorsabb.

Utana jottek a bankok kondicios listainak a letoltesei, azok alapjan pedig annak kiszamolasa, hogy melyik banknal mennyibe kerul az altalam igenyelt szolgaltatas a kovetkezo 5 evben, felteve ha a kondiciok nem valtoznak, es a koltesi szokasaim is maradnak. Persze itt mar csak 3-4 bank 5-6 folyoszamla konstrukciojat hasonlitok ossze ahogy szukul a lista. Az elso oszlopnak azert erdemes meghagyni a jelenlegi bankot, hogy lassad mennyit nyerhetsz, ha a masiknal nyitsz szamlat (lehet, hogy meg sem eri a macera, hogy mindent atallits az uj bankszamlara).

Erdemes legalabb 1 honapig parhuzamosan mukodtetni mindket szamlat, de adj magadnak egy hataridot, mikor zarod be a regit, ha mar nincs ra szukseg, hiszen a banki koltseg csokkentes, nem a duplazas a cel a folyoszamla-valtasnal.
 
Egy kis tovabbi olvasnivalo az Indexen, es a Penzgyikon ha ez a tema erdekel.


 

2 komment

Címkék: bank elemzek szamolok

A bejegyzés trackback címe:

https://penzgyik.blog.hu/api/trackback/id/tr13984406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TBALAZS · http://eloszto.blog.hu 2009.03.09. 00:54:29

Köszönöm a linkeket, nem találtam volna meg mindet.
Amit hozzátennék, hogy érdemes időről időre szépen átnézegetni minden ilyen jellegű költséget és optimalizálni őket.
Ha elmegyünk egy bankba, biztosítóhoz stb., szinte biztos, hogy tudnak jobb konstrukciót ajánlani mint a jelenlegi. Érdemes azért az apróbetűs részeket gondosan átolvasni...

Penzgyik · http://penzgyik.blog.hu 2009.03.09. 13:29:38

@TBALAZS: Igen. En is igy kezdtem, a korabbi bankomban probaltam a koltsegeket csokkenteni, es valoban az elejen sikerult is. De mivel a koltesi szokasaim atalakultak, mar erdemes volt mashol is korulneznem.

Az aprobetusrol annyit, hogy enelkul nem is javaslom alairni a szerzodest.
süti beállítások módosítása