Penzgyik - Gyakran ismételt kérdések a pénzről

Mindig kerdezek. Sokszor tudom a valaszt, sokszor csak szeretnem. Ha tobb kommentelom van, surubben irok. De tenyleg! Majd csak figyeld meg :) Kozvetlenul elerhetsz a penzgyik (kukac) yahoo.com -on.

Friss topikok

Linkblog

Címkék

Nem titok, de te vagy a felelos!

Amit itt irok, azt atveheti barmelyik honlap, nem titok. Kerem, hogy azert egy linket az eredetire kuldjon vissza. Engem ugyanis az olvasok motivalnak. Amit itt irok, a sajat szemelyes velemenyem egy-egy gyakran, esetleg ritkan hallott kerdesrol. Nem befektetesi, nem eletviteli tanacsadas. Mindenki azt kezd a maga eletevel amit akar, ha jo, az azert van, mert o ugy csinalta, ha nem, ne fogja ram, mert azt is o csinalta.

Akkor most az auto vagy a vonat olcsobb?

2009.04.02. 11:45 Penzgyik

A minap parazs vitat folytattam egy masik blogon egy masik kommentelovel. A lenyege az volt, hogy autot eri meg jobban venni, vagy vonattal erdemes jarni. Ha erdekel az elozmeny, ime egy meg egy bejegyzes, amolyan hatteranyag.

Pelda: Tegyuk fel, hogy van 5M Ft-om, es havonta 1000km-ert akarunk utazni. Mindig ketten utazunk. Autot vegyek, vagy vonatozzak? Azt szeretnem latni, hogyan hat ez a penzugyeimre.

Auto: Szoval veszek egy autot 5M-ert. Aki keres az talal a neten, es en talaltam egy honlapon egy szamito tablazatot, ami pontosan megmondja, mennyibe kerul autot tartani. Kicsit forditgattam, magyar viszonyokra modositottam, ez lett az eredmenye.

A szamokat egyelore en irtam be, de ha kuldesz egy e-mailt, akkor nagyon szivesen atkuldom az excelt. (Ha tudod, hogy tudnam ide feltenni, hogy letoltheto legyen, akkor is irj, kerlek! - modositva, most mar innen letoltheto)

 

Vonat: Mondanom sem kell, maradok vonat-parti. Tulajdonkeppen ha havonta fejenkent 1000km-ert utazik ket fo egy csaladban, akkor eves szinten 360.000Ft-ba fog kerulni nekik, start kartyaval pedig csak kb. 250.000Ft-ba. Ha pedig nem veszunk autot, es az 5M Ft-ot betesszuk a bankba 10 evre, 8%-os kamatra, akkor 10M Ft-unk lesz kamatos kamattal.

Tehat:

Autozas 10 ev alatt: 630.800x10=6.3M Ft koltsegen allunk es van egy 3M-ot ero autonk. Egyenleg: minusz 3.3millio

Vonatozas 10 ev alatt: 250.000X10ev=2.5M koltseg, emellett van 10M Ft-unk a bankban, tehat plusz 7.5 million  allunk.

A ketto kulonbsege 10 ev alatt 10.800.000 Ft a vonatozas javara. Persze tovabbra sem tagadom, a kenyelemnek es a gyorsasagnak ara van. Tobb, mint 10.000.000Ft 10 ev alatt.

 

11 komment

Címkék: utazas szamolok

A bejegyzés trackback címe:

https://penzgyik.blog.hu/api/trackback/id/tr461039683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2009.04.02. 12:28:45

5M forintos autóval számolni...köszönjük,leülhet.
Számold ki egy 4-5 éves 2 M körüli,megbízható autóval.
Nics autóm,nincs is rá keretem ezért nem veszek de ez egy faszság.Vonattal ,hogy viszel haza 2*6 flakon ásványvizet,egy számítógépasztalt lapraszerelve?
A vonat téged ajtóhoz visz?Busz,villamos,taxi az adott helyen?Azt ingyen adják a vonatjegy mellé ugye?Annyi eszed van mint egy marék káposztalepkének.

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2009.04.02. 14:33:07

5M egy autóra az vadonás, felső középkat. A vonat nem ugyanez a feeling. Ha minőségben is ugyanazt akarjuk, akkor párszázezres használt autót vegyünk alapul (azt is figyelembe véve, hogy az autó a legrosszabb befektetés, no de a vonat sem a befektetések gyöngye :)
Ráadásul a menetjegyen felül még az adódból is hozzáteszel, nem keveset (ha utazol vele, ha nem). Persze, igaz, az utakhoz is...

És ha már nem csupán két fő utazik abban a családban, akkor rögtön nem ilyen szép a helyzet.
A két fő még nem család. Maradjunk a pár, élettárs, házaspár kifejezéseknél, az jobban fedi a valóságot.

Mi időről időre megteszünk cakkal-pakkal, babakocsival, gyerekekkel 200 km-t a nagyszülőkhöz. Szóba jöhetne a vonat is. Csakhogy. Sem mi nem lakunk a vasútállomás mellett, sem a nagyszülők. Vagy a dupla babakocsit kellene felcipelni a vonatra, majd utána a buszra, vagy 4 db gyerekülést, (is), hogy busz helyett a vasútállomástól a nagyszülők vigyenek el minket (ami mellesleg lehetetlen, lévén csupán 5 személyes autóval bírnak). Patt.

A megtakarítás része szép levezetve. Magamnak is, bárkinek is kívánok ennyit, így egyben. De gyanítom, az a pénz nem megtakarítva lenne, hanem elköltve. (vö: 7 éve nem dohányzom, hol az a pénz, amit NEM költöttem el cigire? :) Ami nem gond, sőt. Éljünk. Amennyire tehetjük, ésszerűen, kényelmesen. Mert az a jó. Mert alapjában véve ezt szeretnénk. Mindenki. (ki az, aki nem, tegye fel a kezét)
Volt valamikor nekem egy nagynagybátyám a feleségével nagyapai ágon. Állandóan azt mondogatták, hogy a "píz, a píz". A bőrük alatt is pénz volt, bankszámlákon, mindenhol, miközben egy nyomorúságos egy szoba alkóvos sötét bérlakásban tengődtek, egy fillért nem költöttek magukra, mindig csak "félretettek" egészen életük végéig. Gyerekük nem volt, vagy tán igen, a "píz" volt a gyerekük. Aztán jól meghaltak.
Most mondd: megérte? :)

Sarkos voltam, tudom. De talán a pazarlás és eközött, valahol, ott van az út, ami követhető. És még jól is érzem magam tőle.

chop 2009.04.02. 14:43:22

blas: vannak elethelyzetek, amikor nem kell kocsi, mert luxus, mert nem hasznalod ki, stb. Es van, amikor mar jo,ha van, mert nem csak te vagy a csaladban. Szoval azt szerintem nem lehet kategorikusan kijelenteni, hogy az auto rosszabb, mint a vonat, esetleg csak azt, hogy az elet bizonyos szakaszaiban ez, maskor meg az eri meg jobban.

Sertegetes elott meg olvasd el a blogger tobbi posztjat es utana szovegelj!

Penzgyik · http://penzgyik.blog.hu 2009.04.02. 15:30:26

Elmeletben tudtam, hogy a sarkos allitosok annyira provokativak, hogy vitat generaljanak... De mas ezt megtapasztalni, ha latom a hozzaszolasok mennyisegen es erzelmi hevuleten - azert igyekszem a tovabbiakban is objektiv maradni :)

@blas: @Cyr: A helyzet az, hogy nem feltetlenul az auto ara szamit, hanem az ertekvesztese. Ha 2M Ft-os autot vesz valaki es 10 ev mulva sikerul 1M-ert eladnia, akkor az eves koltseg 630.000FT helyett 530.000Ft lesz, azaz nem sokkal kevesebb.

Persze igy nem 5M kamatozik a masik oldalon, hanem 2M, ami igy nez ki vegul:

Auto: 5.3M koltseg es egy 1M-os auto, summa minusz 4.3M

Vonat: 2.5M koltseg, es 4M Ft a bankban, umma plusz 1.5M

@chop: @Cyr: Valoban, elethelyzettol is fugg. Ha mindig 4 fovel szamolunk, mar nem annyira eles a kulonbseg, a koltseg 5M a vonatnal, az eredmeny igy minusz 1M (meg mindig 3.5M-val jobb, mint a 2M-os auto)

Tenyleg mondja mer meg valaki hogy lehet ezt az excelt valahova feltenni, mert akkor mindenki maga tudja eldonteni, hogy az o elethelyzetehez mi a jobb, a vonat, vagy az auto.

A masik, amiben igazad van, Cyr hogy "Eljunk!" Korabban is irtam, de meg akarok egy kulon posztot errol. Egyreszt, hogy az elmenyek sokkal tobbet adnak az eletnek, mint a targyak, tehat arra koltsunk, ha elni akarunk, masresz pedig igenis a koltesunk egy reszet olyan dolgokra kell tartalekolni, ami jo erzest, elmenyeket ad.

chop 2009.04.02. 17:11:14

Regisztralsz egy ingyen tarhelyet, es oda fel tudod tolteni a file-okat. Excel, meg Word file-ok mindenhova feltolthetok.

www.google.hu/search?hl=hu&q=ingyen+tárhely+magyarország&btnG=Keresés&meta=

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2009.04.02. 17:13:22

Tömegközlekedés vs autó összehasonlításnak lenne értelme.Vonat vs autónak egyszerűen nincs.Nagyon prózai okai vannak ennek; valamilyen különös oknál fogva a legtöbb helyen nem a vonatállomás 300 méteres körzetében van a munkahely önkormányzat,okmányiroda,szülészet,nagyi,keresztanyu,teszkó,
fogorvos,órás stb.
Amíg a helyi tömegközlekedés költsége vagy a cipőkopás/bőrigázás(ahol ugye nincs tömegközlekedés a relatív kis távolságok vagy egyéb okok miatt) nincs hozzászámolva,akkor excelezhetsz itt napestig.
Nincs keret,nincs autó van keret van autó.Az idióta autóhitelesek(akinek neminge...)egy másik (poszt) történet.

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2009.04.02. 17:22:45

@blas: A lényeg kimaradt;távolsági busz árakat is bele kell kalkulálni.Van olyan hely ahova csak az jár vagy vonat nagyon ritkán, de biztos megéri várni 2-3 órát majd 10 év múlva emlegethetjük ,hogy megspóroltunk vele 124(-értékcsökkenés) forintot.

Penzgyik · http://penzgyik.blog.hu 2009.04.02. 19:58:36

Ugy latom, finomodik a problemakor. Talan erdemes lenne megvizsgalni, hogy helyi videki kisvaros, videki nagyvaros vagy Budapesti kozlekedes eseten, es talan erdemes lenne hozzavenni minden szintu koltseget is. Szedjuk ossze, mit kellene meg figyelembe venni.

A mosasra hasznalt viz es a kipufogogaz/vonat villanyaram kornyezetterheleserol nem is szolva (ez biztosan megerne egy kulon postot egy kornyezettudatos blogban).

Megis ugy gondolom, legjobb, ha mindenki maga donti el, az o csaladjaban, az o utazasi szokasaival mi a jobb amit ehhez kinalok, egy elgondolkodtato tablazatot, es a szemelyes velemenyem.

A file innen letoltheto:
data.hu/get/1328685/auto_ktg_kalkulator.xls.html

Penzgyik · http://penzgyik.blog.hu 2009.04.02. 20:40:38

Elnezest, egy "apro" hiba, amit eddig nem vettunk eszre: 100Ft-os barati aron van a benzin szamolva a tablazatban :)

Szoval ujabb modositas: 300Ft-os benzin, 2M-os hasznalt auto vetel, amit 1M-ra amortizalunk 10 ev alatt. Es hogy meg reszrehajlobb legyek auto iranyban, nullazom a Casco-t es a garazs koltsegeit. Mindig 4 fo utazik a vonaton es az auton is, sot a vonatosok kozul egy sem vesz igenybe diak- vagy gyermekkedvezmenyt.

Eredmeny 10 ev mulva:
Auto: 4.8M koltseg + 1M auto ertek = minusz 3.8M a zsebunkben
Vonat: 5M koltseg + 4M kamat es tokenyereseg = minusz 1M a zsbunkben

Igy is a vonat jon ki 2.8M-val jobban 10 ev alatt .

Tovabbi jo jatszadozast a tablazattal. Meg egyszer a link: data.hu/get/1328685/auto_ktg_kalkulator.xls.html

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2009.04.04. 13:44:13

Még valamit nem kalkuláltunk, van a vonatos közlekedésnek egy "izgalmas", MÁV-specifikus oldala is. Bármikor lehet sztrájk. Egy 5M-s vadonás autó azért nem robban le bármikor...
Arról már nem beszélek, hogy az autóban helyjegy nélkül is van ülőhelyem, mert nem akarom totál elhumorizálni a dolgot.

Egy azonban bizonyos: az autót nem csupán a sínek mentén, menetidőben (hozzávetőlegesen) tudom használni. Tehát a vonat MELLETT szükség lehet autóra, (vagy bármi egyéb kiegészítő közlekedési eszközre). Onnantól kezdve pedig az autóra fordított költség ugyan a vonattal megtett út által megspórolt benzinköltséggel csökken, ellenben nő a drágább vonatjegy és a kényelmetlenség, időhöz kötöttség árával.

Elméletnek azonban brilliáns. El is lehet vele játszani (a táblázatba belefoglalva a tömegközlekedést, időt, távolsági buszjáratokat stb). Én a magam részéről inkább csak elmélkedem a matematikai oldalát nem feszegetem tovább, a feltüntetett táblázat impozáns látványa ellenére sem. Könyvtár szakos vagyok eredendően, bocs :)

artart 2010.01.29. 13:34:39

Sziasztok !

Szerintem a benzin eleg draga...
Itt egy lista a kutakrol:
holtankoljak.hu
<a href="holtankoljak.hu">lista</a>
süti beállítások módosítása