Penzgyik - Gyakran ismételt kérdések a pénzről

Mindig kerdezek. Sokszor tudom a valaszt, sokszor csak szeretnem. Ha tobb kommentelom van, surubben irok. De tenyleg! Majd csak figyeld meg :) Kozvetlenul elerhetsz a penzgyik (kukac) yahoo.com -on.

Friss topikok

Linkblog

Címkék

Nem titok, de te vagy a felelos!

Amit itt irok, azt atveheti barmelyik honlap, nem titok. Kerem, hogy azert egy linket az eredetire kuldjon vissza. Engem ugyanis az olvasok motivalnak. Amit itt irok, a sajat szemelyes velemenyem egy-egy gyakran, esetleg ritkan hallott kerdesrol. Nem befektetesi, nem eletviteli tanacsadas. Mindenki azt kezd a maga eletevel amit akar, ha jo, az azert van, mert o ugy csinalta, ha nem, ne fogja ram, mert azt is o csinalta.

Hol csokkentsek koltseget a haztartasban?

2009.03.24. 11:57 Penzgyik

Mar korabban irtam rola, hogy a csaladi koltsegvetes kordaban tartasara ket modszer van: vagy noveljuk a beveteleinket, vagy csokkentjuk a kiadasokat. Azon morfondirozok most el, mi alapjan csokkentenem en a koltsegeimet, ha arra kerul a sor.

Termeszetesen ilyenkor atmeneti megoldasokkal szokott mindenki probalkozni, ilyen a kovetkezo, idoszakos koltsegek megvagasa, mint:
1.    Nyaralas
2.    Szorakozas
3.    Nagyobb haztartasi gep cserejeenek elhalasztasa (hutogep, mosogep)

Mi a baj ezzel a szemlelettel? Mindig ugy erzi az ember, hogy meg kell huzni a nadragszijat, nem jut eleg penz szorakozasra es pihenesre. A regi haztartasi gepek pedig faljak az aramot, esetleg kihasznalatlanul allnak. Az allando stressz tovabbra is fennall, mert a csaladi kiadasok nagy resze erintetlenul maradt.

Az en javaslatom az alabbi: nezzuk inkabb meg, mik a legnagyobb allando havi koltsegeim? Egy atlag magyar haztartasban ilyenek jonnenek ki:
1.    Lakas (berleti vagy hitel-reszlet koltsege)
2.    Auto (reszlet koltsege es fenntartasi koltsege)
3.    Rezsikoltseg
4.    Elemiszer es ruhavasarlas

Nezzuk csak sorban:
1. Lakas: lakas hiteltorlesztesre vagy lakasberletre ha minden honapban 100.000 Ft helyett 90.000 ft-ot fizetunk, az egy evben 120.000 Ft megtakaritas. Persze itt a berlok elonyben vannak, mert rugalmasabbak. Nekik javaslom, hogy figyeljek a piacot, es csereljek le lakasukat, mert nem biztos, hogy akkor volt a legjobb ajanlat, amikor eppen bereltek. A lakas-tulajdonosoknal is eljon az a pillanat, amikor megeri inkabb eladni azt es berelni egy kisebbet, mert havonta oriasi osszeg kiadasatol szabadulnak igy meg.  

2. Auto: Szerintem a magyar haztartasok nagy resze kenyelmi es presztizs-szempontobol tart autot. Azt javaslom, szamoljuk ki, mennyibe kerul az auto torlesztese, benzin, biztositas, automosas, szerviz egy evben, es nezzuk meg, hogy ha ezt az osszeget egy kalapba helyezzuk, nem jonnenk-e ki sokkal olcsobban, ha tomegkozlekednenk? Nekem pl. nincs autom, mert kiszamoltam, hogy vonattl olcsobb + csak akkor utazom, amikor tenyleg szukseges, es meg ugy is megeri, ha neha (pl. unnepeknel csaladlatogatasra) autot kell berelni. En havonta kb. 20.000 Ft-ot takaritok meg, ami egy evben 240.000 Ft  

3. Rezsikoltseg: ha sikerul kisebb es energiatakarekosabb lakasba koltozni (szabalyozhato futes, jo hoszigeteles, napos, deli fekves), az mar segit a rezsikoltseg csokkenteseben, emellett egy kis takarekos hozzaallas, energiatakarekos izzok, homerseklet 20 fok korul tartasa 23 helyett havi ezrekkel csokkenti a rezsinket. Ne feledjuk, az egy evben tovabbi 50-100.000 Ft-ot hagy a penztarcankban.

4. Elelmiszer es ruha: Van, aki a hasznalt ruhata eskuszik. En azert nem banom, ha csak en hordok egy ruhat. Inkabb evente csak ketszer vasarolok, a teli es a nyari nagy learazasokkor. Elelmiszeren is lehet takarekoskodni. Jo ajanlatokat keresni a reklamujsagokban (csak nem romlando termekeket!), es ilyenkor nagy tetelben megvenni oket. Alapszabaly: csak listaval szabad vasarolni menni!

Az allando koltsegeken talan nehezebb szivvel vagunk, de talan olyan ez mint az orvosoknal a mutet. Ha tenyleg baj van, akkor inkabb ez javasolt, hogy utana az egeszseges szervezet jol mukodjon. Valahol olvastam, hogy felmeresek igazoljak: az embereket nem az teszi boldogga, ha tulajdonosai valaminek, hanem azok az elmenyek, amiket atelnek. Ezert a fenti negy ponton megtakaritott osszeget (nalunk kb. 400.000 Ft!) egy reszet javaslom, hogy batran koltsuk olyan dolgokra, amik pihenesunket szolgaljak es elmenyeket nyujtanak. Ennyibol azert mar nagyon jokat lehet akar nyaralni is, foleg, ha nem koltunk a szallasra.

Varom a velemenyeket, ti hogy csinaljatok?

2 komment

Címkék: ingatlan olcso koltsegvetes szamolok haztartas

A bejegyzés trackback címe:

https://penzgyik.blog.hu/api/trackback/id/tr441022106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2009.03.31. 13:54:09

Lakás: Marad a hiteltörlesztés nagyon sok embernél, ahol a hitelösszeg a lakás értéke FÖLÉ emelkedett. Ezen sajnos jelen pillanatnam nem lehet változtatni.

Autó: Tény, kényelmes. Négy kicsi gyerekkel nem reszkíroznék sem BKV-t (dupla babakocsit nem is lehet minden buszra-villamosra feltenni), sem vonatot.

Rezsiköltség: Minden izzónk energiatakarékos, csak úgy, mint a mosógép, mosogatógép és hűtő. Amiből, ha bármelyik rossz, bizony zabálja az áramot. Magas hőfokon való mosás helyett inkább jó minőségű mosószerre és előáztatásra szavazok.

Élelmiszer: egyrészt lista, másrészt bevásárló szolgálat. 25 tételig (ami egy féle dologból több darab is lehet) 2000 Ft-ért házhozszállítanak Cora árakon. Gép előtt ülve megtervezem, mi az, ami tartós dolgokból egy-másfél hónapra kell, így külön időm sem megy el és egészen biztosan nem veszek meg (még a gyerekeknek sem) ott helyben szembeötlő marhaságokat. Ezzel pedig, a benzinnel és az idővel egy nagybevásárlás során egészen biztosan több, mint 2000 Ft-ot megspórolok. Ja: a rendelést követő napon már hozzák is...

A romlandó élelmiszerekre, tej-kenyér-zöldség-gyümölcs-húsra a csarnok szerencsére itt van a közelben. Vicces, hogy a valódi, termelői tehéntej olcsóbb, mint a legvacakabb vizezett tejnek nevezett Tescos izé. (Fél liter valódi joghurt valódi gyümölccsel, adalékanyagok-gezemicék nélkül 300 Ft). Ezért inkább a csarnokban veszem, 2-3 naponta a tejet és forralom, de a műanyag helyett ezt issza a család. A flakont itthon kimosom és újratöltik tejjel, tehát még környezetbarátkodom is. A lista mellett még nagyon fontos, hogy napokkal előre tervezzen az ember. Ha csak azt találom ki nagyhirtelen, hogy ma mit akarok főzni, az kevés. Tudnom kell a holnap-holnaputánt is, hogy hatékony és tényleg gazdaságos lehessen a bevásárlás. Elő a szakácskönyvet, lehet böngészni, könnyen, olcsón elkészíthető tartalmas kajákat keresni. Horváth Ilona és Frank Juli biztos társak a bajban :)))
Egy gyerkőc itthon ebédel velem, egy bébi, tehát még reszelt zöldség-gyümölcs kategória, kettő az oviban, apa szintén itthonról viszi az ebédet. (dettó spórolás)
Sokszor nagyobb mennyiséget megfőzök egy féle ételből és fagyasztok belőle. Ha például bolognai a menü, hát legyártom a szószt nagyobb tételben, mondjuk egy kg darált húsból, így 3 étkezésre is elég. 1 elfogy aznap, 2 pedig mélyhűtőben várja a sorsát.
Nem veszek chipseket, szájbosszantókat, felesleges kiadás, az ember azt hiszi, kajára költ, pedig ez minden, csak nem kaja. Van helyette viszont tisztított, felszeletelt sárgarépa, uborka, alma, körte, ezt rágcsálják a gyerekek délután. Nem drágább, mint a chips és társai....

Ruhák: nálunk a gyerekruhák mennyisége a jelentős. Internetről vásárolok, kipróbált helyekről évek óta és börzéken, de Angliából is hozatok (olcsóbb, mint az itthon megvett teszemazt Kenguru Gold, a nagy babaáruházak horribilis árairól már nem is beszélve). Ezen tudok spórolni. gyerekcipőkön is lehet, vannak olyan oldalak (teszvesz, vatera), ahol ki lehet fogni vadonásúj, gyereklábon soha nem járt, minőségi (nagy kedvenc a Clarks) cipőket töredékáron. Az ilyeneket megveszem akkor is, ha csak 1-2 év múlva lesz jó a gyereknek, enni nem kér...

Játékok-egyebek (mert nálunk a családban - 8 gyerek összesen - hol szülinap, hol névnap, Karácsony, Húsvét stb van). Szintén internetes rendelés, mára már az összes nagyobb fellelhető játékbolt árukészletét és árait feltérképeztem, döbbenetes volt látni ugyanazt a társasjátékot boltban 6300 FT-ért, amit interneten 5000 Ft alatt meg tudok venni. Előre gondolkodom itt is, nem csak egy dolgot rendelek, ha kell baráttal-barátokkal összefogok rendelésileg, így gyakorta házhozszállítási költség sem terhel.

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2009.03.31. 13:59:54

De hogy a felvezetésben vázolt dilemmára is reagáljak: hosszú távon számomra szimpatikusabb megoldás a bevételeim növelése, még ezen módszerek MELLETT is. El kell ezen az úton indulni, mert a másik út, a mindenből való folyamatos lefaragás az ésszerűség határain belül ugyan szükséges, azonban azon túl előbb-utóbb oda vezet, hogy már nem lesz miből.
süti beállítások módosítása