Penzgyik - Gyakran ismételt kérdések a pénzről

Mindig kerdezek. Sokszor tudom a valaszt, sokszor csak szeretnem. Ha tobb kommentelom van, surubben irok. De tenyleg! Majd csak figyeld meg :) Kozvetlenul elerhetsz a penzgyik (kukac) yahoo.com -on.

Friss topikok

Linkblog

Címkék

Nem titok, de te vagy a felelos!

Amit itt irok, azt atveheti barmelyik honlap, nem titok. Kerem, hogy azert egy linket az eredetire kuldjon vissza. Engem ugyanis az olvasok motivalnak. Amit itt irok, a sajat szemelyes velemenyem egy-egy gyakran, esetleg ritkan hallott kerdesrol. Nem befektetesi, nem eletviteli tanacsadas. Mindenki azt kezd a maga eletevel amit akar, ha jo, az azert van, mert o ugy csinalta, ha nem, ne fogja ram, mert azt is o csinalta.

Mire figyeljunk hitelkartyas kulfoldi vasarlas eseten?

2009.07.06. 18:30 Penzgyik

Nem lesz teljeskoru, de abszolut szemelyes tapasztalatokon alapulo az alabbi bejegyzes. 5 bankkal van kapcsolatom, negy adott ilyen-olyan kartyat, amibol a legtobbet mar hasznaltam is kulfoldon. Tema az atvaltasi arfolyam.

Az arfolyam-elszamolas 3 fo eleme: milyen penznemben terhelik a kartyad, melyik bankkal allsz kapcsolatban es melyik kartyatarsasag bocsatotta ki a kartyat.

Tegyuk fel, hogy Csehorszagban vasarolsz, ahol cseh koronaval terhelik a kartyad.

1. Ha Visa kartyad van: a cseh koronat atvaltjak amerikai dollarra a kartyatarsasag es/vagy a helyi bank arfolyaman.

2. Ha Mastercardod van: a cseh koronat Euro-ra valtjak a kartyatarsasag es/vagy a helyi bank arfolyaman. Ha nehezen is, de megtalaltam, itt meg tudod nezni milyen arfolyamon valtja a penzedet a Visa es a Mastercard. (nemet nyelvu lap, de egyszeru, es a szamok ugye magyarul is ugyanugy neznek ki)

3. Aztan a dollart vagy az eurot a bankod altal megadott arfolyamon atvaltja forintra, es ezzel terhelik meg a kartyadat.

Tehat 2db konverzios koltseget fizetsz!
Helyi penz --> Kartyatarsasag elszamolo penz(EUR v USD) --> Ft
Nagyon jo, reszletes osszefoglaloja a folyamatnak itt.

A valsag elott ez nem volt akkora gond, meg mindig kedvezobb volt igy a valtas, mintha keszpenzt valtasz a penzvaltoknal. De azert nezzunk csak bele most:

MKB: valsag elott a kozeparfolyamtol max 2-3Ft elteres, most 5-6Ft. Ez 275Ft/€ eseten kb. 2.5% lenyulasa. (Deviza kozeptol valo elterest nezd, ill. pl. kerdezd le 1-1.5 evvel ezelotti idopontra) Az OTP hasonlo nagysagrend, talan egy kicsit kedvezobb. Citibank kb 8 Ft-ot nyul le a kozeptol szamitva. Ehhez jon meg az a %, amit a VISA vagy a Mastercard atvaltasert fizetsz. Igy siman akar 4% feletti atvaltasi veszteseged lehet a vasarlaskor. Ennyit az „ingyen vasarol a kartyajaval“ reklamszovegekrol. Ez 1000€-nyi kartyas vasarlas eseten akar 4000Ft „ingyen vasarlas“-i veszteseg!

Ha egy penzvaltohoz mesz, a kp-det atvaltjak kb. 2Ft kulonbseggel a kozeparfolyamtol (max 1%)– es tudod, pontosan mennyiert, nem a honap vegi kivonatodban latod. Ettol en meg sokszor kartyaval fizetek, mert sajnos nem tul jo annyi keszpenzt sem magammal cipelnem...

Nyugati orszagokban latom azt, hogy nem sajat napi arfolyamot adnak meg a bankok, sajat kenyuk kedvuk szerint, hanem a szerzodesben benne van, hogy kulfoldi vasarlas eseten mekkora szazalekot fizetsz nekik az atvaltasert. Alt. 1% es 2% kozotti az osszeg, de van nehany, aki 0%-ot szamit fel. Szerintem ez sokkal korrektebb hozzaallas, es nem teszi ki az ugyfelet a bank kenye-kedvenek.

Egy kis remtortenet a vegere: egyik ismerosom kulfoldon vasarolt a hitelkartyajaval, 50.000Ft ertekben (szalloda). A bank azonnal SMS-ben ertesiti, 50.000Ft vasarlas, a felhasznalhato egyenlege: 4000Ft. Ismerosom hazarepul, repterrol taxiba ul (nem BKV, hiszen van meg hitelkeret J ), es fizeti a taxi 3600Ft-os szamlajat a kartyajaval. Elkoltheto egyenlege igy 400Ft-ra zsugorodik, de meg pluszban van, semmi gond. Aztan a bank egy nappal kesobb ugy dont, hogy megiscsak masik arfolyamon szamolja el a kulfoldi vasarlast, mint ami a tajekoztato SMS-ben volt, igy ismerosom nem 50.000Ft-ot, hanem 51.000Ft-ot kenytelen fizetni a kulfoldi vasarlasert. Igy mar a taxis vasarlas az engedelyezett hitelkeret fole er, ismerosom pedig minusz 600Ft-on talalja magat, anelkul, hogy egyaltalan tudna rola. Merthogy errol mar nincs tajekoztato SMS, vagy figyelmeztetes, hogy „kedves ugyfel 3 napon belul kerlek fizess be meg egy kis penzt, elszamoltuk az atvaltast a multkor.“  

Kovetkezmeny: Bunteto-jutalekot kell fizetnie a banknak, hitelkeret-tullepes miatt, 5000Ft-ot!

Hat ez minimum zugugyved vagy homar-blog tema, minden, csak nem korrekt banki eljaras. Ez eppen MKB bank volt, de siman el tudom kepzelni masikrol is. MKB-s olvasoimnak jelzem, az ugy meg folyamatban van, ha van fejlemeny, megirom. ;)

2 komment

Címkék: bank utazas becsapas hitelkartya bankkartya

A bejegyzés trackback címe:

https://penzgyik.blog.hu/api/trackback/id/tr461230310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Penzgyik · http://penzgyik.blog.hu 2009.08.04. 14:13:43

BRIAN HOZZASZOLASA BEHUZAS A CSOBE!
Ez az a bejegyzes, aminek az irojaval soha nem kotnek uzletet :)

Nezzuk csak reszletesen:

Konkretan a neved mellett szerepel a blogod, ami bar reklam, elmegy, es nem is banom, hiszen a temahoz akar kapcsolodhat is es a blogolasnal olvasot talalni amugy is nehez.

Majd azt allitod, talaltal egy erdekes forumot. A linken semmilyen forum nincs, tovabbit egy honlapra, ami egy ugynoknek a reklamja: hitellel kapcsolatos termekeket arul. DE!!!

Sem ceg, sem kontakt szemely nincs rajta. Egy mobiltelefonszam, aztan ennyi. Remelem az engem olvasok emlekeznem az alabbi bejegyzeseimre, mik a jelei annak, hogy be akarnak huzni a csobe:
penzgyik.blog.hu/2009/04/06/telefonon_befektetes

penzgyik.blog.hu/2009/03/22/hogy_csapnak_be_a_penzedert


Ui: Aznap, mikor az en blogomba ezt a rovid hozzaszolast tetted, meg 5-6 masik blogban is szo szerint megjelent ez a hozzaszolas toled. Hmmm... csak nem MAGADAT HIRDETED?

SOHA NEM VENNEK BRIAN2-tol semmilyen penzugyi termeket. Remelem, most mar az engem olvasok sem :)


A jo hir viszont, hogy az MKB-s problema, amirol a bejegyzesben irtam, megoldodott, sok telefon es levelezes utan az 5000Ft jovairasra kerult a szamlan.
süti beállítások módosítása