Penzgyik - Gyakran ismételt kérdések a pénzről

Mindig kerdezek. Sokszor tudom a valaszt, sokszor csak szeretnem. Ha tobb kommentelom van, surubben irok. De tenyleg! Majd csak figyeld meg :) Kozvetlenul elerhetsz a penzgyik (kukac) yahoo.com -on.

Friss topikok

Linkblog

Címkék

Nem titok, de te vagy a felelos!

Amit itt irok, azt atveheti barmelyik honlap, nem titok. Kerem, hogy azert egy linket az eredetire kuldjon vissza. Engem ugyanis az olvasok motivalnak. Amit itt irok, a sajat szemelyes velemenyem egy-egy gyakran, esetleg ritkan hallott kerdesrol. Nem befektetesi, nem eletviteli tanacsadas. Mindenki azt kezd a maga eletevel amit akar, ha jo, az azert van, mert o ugy csinalta, ha nem, ne fogja ram, mert azt is o csinalta.

Mi a teendo, ha elveszett vagy elloptak a penztarcam?

2009.02.14. 11:45 Penzgyik

Sajnos nemreg aktualis volt nekem ez a kerdes. Kellemes vacsora, vidam tarsasag, nehany pohar bor, majd fizetesnel nemcsak a szamla osszege a meglepo, hanem a penztarca hult helye a kabatzsebben.

Az eset utan elso dolgom az volt, hogy bepotyogtem egy keresobe, es nem nagyon adott ki hasznalhato talalatot. Hatha ezentul ez majd segit a sorstarsakon.

1. Amint lehet, le kell tiltatni a bank- es hitelkartyakat. Ez ugye csak akkor egyszeru, ha megvan a bankod telefonsza. A tipikus gond, ha az ember ezt a penztarcajaban tartja, mert ugye akkor legalabb egyutt tunik el minden. A tovabbiakban ezt otthon egy listara felirva, es a telefonomban egy helyen elmentve is keszenletbe helyezem. Sokszor azonban ez nem eleg. A bankod, amikor felhivod, adatokat ker rolad a beazonositashoz. Ha ez pl. a kartyaszam, es neked nincs kulon felirva, akkor ciki, mert enelkul esetleg szoba sem allnak veled.

2. Bar nem kell mondanom, ugye nem tartod a penztarcadban felirva a pin-kodjaidat? Ha igen, akkor a lopas utan kb. 5 percen belul egy automatabol szedegetik ki a penzedet.

3. Ha nyilvanos helyen (pl. etteremben) loptak el, kerdezd meg, hogy van-e ott biztonsagi kamera felszerelve. A felvetel sokat segit a rendorsegnek.

4. Erdemes a tetthely kornyeken egy kicsit „kukazni”: megnezni, hogy a kornyekbeli szemetesekbe vagy bokrok aljaba nem dobtak-e be a feleslegesnek velt, am szamodra fontos tartalmat a penztarcadnak. Erhet pozitiv meglepetes!

5. Feljelentest kell tenni azon a rendororson, ahova a helyszin tartozik. Ez foleg akkor fontos, ha irataid is eltuntek, mert ezeket rendorsegi jegyzokonyv nelkul nem fogod majd tudni potolni. Ajanlott a rendorsegre felkeszulten erkezni. Irj egy listat, mik tuntek el, mi az irataid szama stb. Sajnos bankkartyakra nem adnak ki korozest, ott felesleges azoknak a szamat is felirnod.

6. Jo, ha a penztarcadban van egy nevegykartya, vagy a neved egy cimmel, ahol utol lehet erni. Ha a kulcsaidat is elloptak, persze ez hatrany lehet (ajanlott azonnali zarcsere), de ha nem, akkor nagyon sokszor 1-3 heten belul az irataid egy resze megkerul. Sokszor bedobjak egy piros postaladaba, es a posta megprobal megtalalni. Sot, ha hiszed ha nem, egy joakaratu ember ratalalhat a dolgaidra egy bokor alatt es visszakuldheti.

7. Olyan kartyak eseten, amikkel valoszinuleg nem tudnak visszaelni, ujragyartas es letiltas elott erdemes ezt a par hetet kivarni. Ilyen pl. repulogep- vagy mas tozsvasarloi kartya, esetleg egeszsegpenztari kartya (persze csak akkor, ha nem tudjak kod nelkul hasznani!)

8. Ha nincs remeny az okmanyok visszakapasara, ujakat kell kerned egy okmanyirodan. Ez barhol lehet, nemcsak a sajat lakohelyed szerinti irodan! Fontos tudnod, hogy pl. ideiglenes jogsit mar aznap kiallitanak neked, igy ha pl. a munkadhoz kell, autot vezetni mar masnaptol tudsz. Ha minimalber korul keresel, akkor lehet igenyelni, hogy az uj okmanyok kiallitasara valamilyen tamogatast kapjal. Kulonben belekerul par ezer forintba az uj csomag.

9. A bankok altalaban felszamitanak dijakat a bankkartya-letiltasra es az ujragyartasra. Tudok olyan helyrol, ahol ezt nemi rabeszelesre (regi jo ugyfel) elengedtek. Esetleg erdemes megprobalni!

Valami otlet, trukk, ami szerinted meg jol johet ilyen esetben? Ide alulra irhatod is!

 

Szólj hozzá!

Címkék: tipp bank hivatalos hitelkartya bankkartya

A bejegyzés trackback címe:

https://penzgyik.blog.hu/api/trackback/id/tr43919111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása