Penzgyik - Gyakran ismételt kérdések a pénzről

Mindig kerdezek. Sokszor tudom a valaszt, sokszor csak szeretnem. Ha tobb kommentelom van, surubben irok. De tenyleg! Majd csak figyeld meg :) Kozvetlenul elerhetsz a penzgyik (kukac) yahoo.com -on.

Friss topikok

Linkblog

Címkék

Nem titok, de te vagy a felelos!

Amit itt irok, azt atveheti barmelyik honlap, nem titok. Kerem, hogy azert egy linket az eredetire kuldjon vissza. Engem ugyanis az olvasok motivalnak. Amit itt irok, a sajat szemelyes velemenyem egy-egy gyakran, esetleg ritkan hallott kerdesrol. Nem befektetesi, nem eletviteli tanacsadas. Mindenki azt kezd a maga eletevel amit akar, ha jo, az azert van, mert o ugy csinalta, ha nem, ne fogja ram, mert azt is o csinalta.

Miert kell pluszban maradni?

2009.03.18. 11:45 Penzgyik

A "pluszban maradni" ugy gondolom egy szemlelet. Nem spanyol-viasz, de jol visszaadja azt a gondolkodasmodot vagy filozofiat, ami megkulonbozteti a felelosen a penzugyeikre tekintoket es azokat, akik elobb vagy utobb nagyon leszakadnak, ha nem valtoztatnak a penzhez valo hozzaallasukon.


Felve irom a bejegyzest. Probalok fuggetlen lenni. Altalaban ezt a temat minden olyan forumon hallom felhozni, ahol sok vallakozo es multilevel marketinges ember talalkozik, pedig en egyik sem vagyok. Tulajdonkeppen nem gondolom, hogy ok kevesebbek, vagy tobbek lennenek mint mas, „hagyomanyos” dolgozo ember, de teny, hogy pozitiv aggresszivitasukkal sokunkat elriasztottak mar, masokat viszont megnyertek.


Amirol irnek, azt az egyik os-filozofusa hirdeti mindenhol az ilyen szervezeteknek. Azt mondja, (es szerintem tenyleg van benne valami, kulonben most nem irnek rola), hogy egy a lenyeg: pozitiv cash-flowval kell rendelkeznunk, az en egyszeru ertelmezesemmel "pluszban kell maradni".


Mit is jelent ez igazabol es egyszeruen: tobb bevetellel kell rendelkeznunk, mint kiadassal. Mindig, lehetoleg minden honapban, de minden evben ha mar havonta nem is sikerul.

 

Mi van, ha tobb a kiadasunk, mint a bevetelunk? Ket dolgot tehetunk (lehetoleg egyszerre):

  1. Csokkentjuk a kiadasainkat: az egyszerubb es gyorsabb, bar mindenkepp fajdalmasabb mod, hogy megnezzuk, min lehet faragni a kiadasaink kozul. Kisebb  lakas, kisebb auto, rovidebb nyaralas, kisebb TV-elofizetes stb. Rengeteg lehetoseg van erre.
  2. Noveljuk a beveteleinket: ez legtobbszor masodallast, vagy otthoni munkat jelent. Ilyen lehet pl. hogy kiskertben termelt termeket eladunk vagy alkalmi munkakat vallaunk. Az onallo vallalkozas inditasa is erre egy lehetoseg. Sajat kisbolt, vagy tanacsadoceg, szinte mindegy, a lenyeg, hogy plusz bevetelt hozzon. Es persze ide tartoznak a befektetesek is!

 

Ha tobb a bevetelunk, mint a kiadasunk, akkor jol allunk. Minimum 10%-at a beveteleknek javasolt rosszabb idokre es nyugdijra eltenni. Ha meg ezek utan is tobb a bevetel, mint a kiadas, akkor elkezdhetunk vagyont epiteni, azaz gazdagodni. Ezt ne ugy ertsed, hogy igazan gazdagok leszunk, de ha okosan takaritunk meg, akkor bizony kesobb ezek a penzek nekunk dolgoznak: es ez a masodik pont, amit Kiyosaki mond. Reszt kell vennunk masok munkajanak gyumolcsebol. Ez pedig csak reszvenyekkel lehetseges a kisbefektetonek, leginkabb reszvenyalapokon keresztul, persze a batrabbak egyedi reszvenyekkel is probalkozhatnak, de en meg igazan jo hozamot nem profi befektetok munkassaga nyoman nem lattam. Errol meg irok majd egy kesobbi bejegyzesben. 

A mindennapokban nekem a pluszban maradni azt jelenti, hogy nem veszek targyakat vagy lakast hitelre, de nem is utazom/szorakozom hitelre termeszetesen. Arra torekszem, hogy folyamatosan felulvizsgaljam: amit megveszek, arra igazan szuksegem van es meg is engedhetem magamnak. Azaz inkabb felre teszek es gyujtogetek egy nagyobb celra, mint megszerezzem es hasznaljam, am nyogjem a penzugyi terheit. 

Ha ezt a cikket vegig olvastad, en a kovetkezore javaslom, hogy tovabb menj: Megvedjuk a hiteleseket, de mi lesz a befektetokkel?

De elobb kerlek kommentald ezt a bejegyzest!

3 komment

Címkék: hitel terv koltsegvetes reszveny

A bejegyzés trackback címe:

https://penzgyik.blog.hu/api/trackback/id/tr811008614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

harzol2 · http://forum.tozsde.hu/ 2009.03.18. 19:58:09

Én egy dolog miatt tudom elképzelni az eladósodást és az a lakás, ház.

Egyrészt lakni kell, tehát ha nem vesz valaki hitelből lakást, akkor is egy csomó pénzt fizet albérletre.
Másrészt a lakás (jó esetben) nem veszít nagyon az értékéből, sőt akár még az inflációt meghaladó mértékben növekedik is az.

Pénzfa 2009.03.20. 19:41:12

Szépen hangzik, és egyet is értek azzal, hogy 10%-kot rakjunk félre minden bevételünkből vagy fizetésünkből. Jobb azonnal, mint hónap végén- mert garantáltan nem marad félretenni való hónap végén.

Én azt gondolom, ha befektetési célzattal vett fel valaki hitelt, az jó befektetés, pláne, ha kiadja.
Viszont nem ilyen gazdasági környezetben, mint amiben most vagyunk.

A securitization következtében végiggyűrűzött a világon a válság - és most minden áll. Áll az ingatlanpiac is. A hitelek viszont elszabadultak. Ilyenkor nem illdomos eladósodni.

Szerintem.
süti beállítások módosítása