Penzgyik - Gyakran ismételt kérdések a pénzről

Mindig kerdezek. Sokszor tudom a valaszt, sokszor csak szeretnem. Ha tobb kommentelom van, surubben irok. De tenyleg! Majd csak figyeld meg :) Kozvetlenul elerhetsz a penzgyik (kukac) yahoo.com -on.

Friss topikok

Linkblog

Címkék

Nem titok, de te vagy a felelos!

Amit itt irok, azt atveheti barmelyik honlap, nem titok. Kerem, hogy azert egy linket az eredetire kuldjon vissza. Engem ugyanis az olvasok motivalnak. Amit itt irok, a sajat szemelyes velemenyem egy-egy gyakran, esetleg ritkan hallott kerdesrol. Nem befektetesi, nem eletviteli tanacsadas. Mindenki azt kezd a maga eletevel amit akar, ha jo, az azert van, mert o ugy csinalta, ha nem, ne fogja ram, mert azt is o csinalta.

Hogyan kovetem a csaladi koltsegeket?

2009.03.02. 12:30 Penzgyik

Csaladi penzugyes vagyok. Sajat magam szamara kiadott feladat, amit minden honapban el kell, hogy vegezzek, hogy megnezzem, mi a helyzet a bejovo- es a kimeno osszegekkel. Nagyon sokaig kerestem az eszkozt, amivel ezt meg tudom oldani.

 

A neten rengeteg excel-tabla es online eszkoz van, amik ebben probalnak segiteni. Egyszer remelhetoleg ezeket osszegyujtve megirom.

 

Vegul egy excel tabla mellett tettem le a voksom, a Simpleplanningtol. Nem tudom, hogy csak eppen valami akciojuk volt, de nekem tavaly majusban ingyen letolteni a cash-flow koveto szoftveruket. Ezt hasznaljuk most mar tobb, mint fel eve. Ez azt jelenti, hogy minden egyes kiadasunk, legyen akarmilyen kicsi, fel van rogzitve a rendszerbe.

 

Miert valasztottuk?

Mert van neki koltsegvetei resze: Egy tablaba fel tudom vinni az eves koltsegvetest. Itt a fo kategoriakat magunk alakitottuk ki. Lehetne ezt havi bontasban is megadni, de ez valahogy eddig elmaradt. Az eves koltsegvetest a rendszer lebontja magatol haviakra.

 

A honapok kulon fuleken vannak. Minden honap elejen megjelennek a kategoriak, es igy naponta be tudjuk vinni, melyik kategoriaban mennyit koltottunk vegul. Egyetlen fo szabaly van nalunk, hogy minden koltesunkrol nyugtat kerunk. Otthon a nyugtak egy kis dobozba kerulnek, amik egy unalmas TV-sorozat kozben kivaloan felvihetok par perc alatt.

 

Teteszenek a kimutatasok: valaszthatok, hogy a honap kiadasait vagy az ev elejetol maig torteno kiadasokat osszesitse. Azt is latom, hogy melyik reszkategoriaban mennyivel leptem tul a keretet, illetve hogy allok osszesen.

 

Ami a gond: Nem tudom boviteni, igy adottak az alkategoriak, es mindenhol dollart latok forint helyett. De szerintem a kapott informaciok mellett ez elenyeszo problema.

 

Te milyen programot hasznalsz? Vagy papiron vezeted? Akarok kesobb meg errol irni, ugyhogy szolj hozza kerlek!

 

6 komment

Címkék: terv koltsegvetes

A bejegyzés trackback címe:

https://penzgyik.blog.hu/api/trackback/id/tr95975143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vienna 2009.03.13. 16:45:52

Szia!

Jopofak az otleteid :)

Nalunk a csalad tulterhelt penzugyesekkel (en is meg nejem is azok vagyunk), igy kemenyen megy a matek napi-havi-eves szinten is a kiadasokkal, tervezessel kapcsolatban.

Szerintem a minel egyszerubb megoldas a minel jobb, igy egyszeruen excellben vezetunk mindent.

Ami kulonbseg az itt leirtakhoz kepest, az az, hogy mi elore tervezunk harom evre, es ehhez kepest ellenorizzuk az eremenyt visszamenolegesen.

A beveteli oldalt a jelenlegi es biztosan befolyo jovobeli bevetelek alapjan elegge konzervativan becsuljuk.

A kiadasiban meg fix koltsegekkel (rezsi, torlesztok, megelhetesi koltsegek) inflacioval novelt osszegeit becsuljuk elore.

Minden nagyobb beruhazas (autovasarlas, lakasvasarlas, felujitas, egyebek) az alapjan utemezodik, hogy mikortol engedhetjuk meg magunknak, illetve mikortol szukseges.

Pl. miko oregszik el anyyira az auto, hogy mar le kelljen cserelni? Ha lecserelem 3 ev mulva, akkor jovore nem szamolok a nyaralo felujitasaval, mert az elviszi 2 ev megtakaritasat, es ures a zsebem ha autot kell cserelni.

Nem kellenek szerintem ehhez grafikonok, CD-re es szappanra lebontva. Tudni kell megbecsulni mondjuk 20%-os tureshatarral hogy mit tudunk egy ev alatt megtakaritani.

Egy pelda: tavaly kiderult, hogy iden es jovore nem tudunk premiummal szamolni, mert veszteseges lesz a ceg akinel dolgozok. Igy a jovore esedekesse valt autocseret nem tudjuk kigazdalkodni biztonsagosan.

Eladtam a regit, es vettem egy kisebb, ujabb hasznaltat. Ennek a koltsegei kisebbek, kibirja 5 evig, es nem borul fel a koltsegvetesunk jovore, ha megall alattunk a csaladi auto.

Osszehuztuk a nadragszijat, ahogy mostanaban mondjak, de meg azelott, hogy a baj a nyakunkon lenne, igy nem kell majd keszpenz helyett hitelre vasarolnunk uj autot nagy hirtelen.

Szoval hajra, okos dolog amit csinalsz, sokan nem forditanak figyelmet erre. De legjobb, ha ezt az egeszet egyszeruen, a magad szamara is ertheto, kovetheto rendszer alapjan csinalod, nem pedig "csodaszoftverekkel" :)

Penzgyik · http://penzgyik.blog.hu 2009.03.21. 23:15:17

@Vienna: Koszi a sok hasznos plusz tippet. Az igazan erdekelne, hogy csinaljatok az ellenorzest, ill. a 3-4 evre elore gondolkodast.

Azert szerencsere a fenti szoftver nem csodaszoftver. Ugyanolyan excel-alapu rendszer, mint amit magam is krealtam korabban, am megis nehany elonye van, ami miatt lecsereltem. Ha igazan egyszeru excel tablaja van valakinek, azt is szivesen fogadom, jo lenne az erdeklodoknek elerhetove tenni, mert sokszor a koltseg-kategoriak is mar jo otleteket adnak a tobbieknek.

chop 2009.04.02. 14:14:52

Szia!

Ajanlom az AceMoney-t, mindent tud, amit irtal es lehet boviteni a kategoriakat, alkategoriakat is. A shareware verzio egy szamlat tud kezelni, a full viszont akarmennyi. En ezzel kezelek mindent es tenyleg rettento jo.

Ami miatt raalltam a trackingre, az az volt, hogy nem tudtam mire folyik el a penzem. Amikor elkezdtem irogatni, akkor ugyanugy elfolyt, de mar nem annyira. Ev eleje ota csinalom, es szembetuno a valtozas. Kiyosaki is megmondta: konyvelni, konyvelni, konyvelni!

chop 2009.04.02. 14:15:37

Hja, es tudja persze a forintot is.

eloszto · http://eloszto.hu 2009.08.27. 16:22:36

természetesen az eloszto.hu-n vezetem a családi költségvetésemet :)

Penzgyik · http://penzgyik.blog.hu 2009.09.02. 09:26:11

@eloszto: A kiadas-bevetel nyomon kovetesere valoban nagyon jo az eloszto.hu, tovabbi elonye, hogy online, barhonnan hozzaferheto. Sajnos azonban koltsegvetes keszitesre es osszehasonlitasra meg nem alkalmas, de talan hamarosan az is meglesz. Sok sikert hozza! Addig en excelezek, de figyelem a fejlodest ;)
süti beállítások módosítása