Penzgyik - Gyakran ismételt kérdések a pénzről

Mindig kerdezek. Sokszor tudom a valaszt, sokszor csak szeretnem. Ha tobb kommentelom van, surubben irok. De tenyleg! Majd csak figyeld meg :) Kozvetlenul elerhetsz a penzgyik (kukac) yahoo.com -on.

Friss topikok

Linkblog

Címkék

Nem titok, de te vagy a felelos!

Amit itt irok, azt atveheti barmelyik honlap, nem titok. Kerem, hogy azert egy linket az eredetire kuldjon vissza. Engem ugyanis az olvasok motivalnak. Amit itt irok, a sajat szemelyes velemenyem egy-egy gyakran, esetleg ritkan hallott kerdesrol. Nem befektetesi, nem eletviteli tanacsadas. Mindenki azt kezd a maga eletevel amit akar, ha jo, az azert van, mert o ugy csinalta, ha nem, ne fogja ram, mert azt is o csinalta.

Hogy csapnak be a penzedert?

2009.03.22. 11:47 Penzgyik

Nem tudom, itthon van-e ilyen lista, de kulfoldon megtalaltam egy allami intezmeny honlapjan. Felhivjak az emberek fugyelmet, mik a legtipikusabb modjai annak, hogy valakiket a penzert becsapnak. Hat ime itt egy kis gyujtemeny, mikor legyunk nagyon ovatosak, mert az alabbi helyzetekben nagy esellyel akarnak minket becsapni:

  1. Nagyon magas megterulest igernek. Egy ajanlat, ami tul jo ahhoz, hogy igaz legyen, valoszinuleg nem igaz.
  2. Olyan eladasi technikak, amikor azt javasoljak, hogy azonnal lepni, kell, nincs idod elszalasztani ezt a kivalo alkalmat.
  3. Az elozohoz kapcsolodoan azt mondja az elado, hogy ott, a helyszinen kell dontened, az ajanlata csak addig el, amig ti beszeltek, masnap mar nem.
  4. Garantalt, minden kockazat nelkuli befektetest javasol.
  5. Olyan eloadasra hiv, ahol ingyen ebedet/ingyen ajandekot kinalnak, neked csak meg kell hallgatni egy bemutatot. Innen jon a kifelyezes: „nincs ingyen ebed”. Nem hulyek, ugy van kialakitva a program, hogy nagy valoszinuseggel meg fogod fizetni kesobb valahogy az „ingyen ebed” arat.
  6. Ha olyan tanacsot adnak, ami pletykakra, belso informaciokra hivatkozik. Pl. azt mondja, hogy: "banki/broker ismeroseim mondtak, hogy Y-ba fektetnek a X-ek, ugyhogy most ezt kell tenni." - hmm, gyanus, miert pont azt?
  7. Ha azt javasoljak, hogy minden meglevo penzedet a mostani befekteteseidbol ki kell venni, es az altaluk javasoltba betenni, mert sokkal tobbet hoz.
  8. Ha hitelkartya-szamodat kerik, amikor nem is veszel semmit. Tipikusan azonositas miatt szoktak a csalok elkerni. Egyebkent sem szabad a kartyat szem elol teveszteni, meg ha pl. etteremben is fizetsz vele. Ne engedd, hogy elvigyek, es ne elotted huzzak le.
  9. Ha eloszor kinalnak egyfele befektetest, majd megprobalnak inkabb rabeszelni egy kockazatosabb, eseteleg tobbet hozo, bonyolult befektetesre.
  10. Ha idegen orszagban, itthon tevekenyseget nem folytato bankon keresztuli befektetest javasolnak.
  11. Nagyon fontos szabaly: mindig tedd fel a kerdest, hogy megbeszelhetned-e az ajanlatot egy hozzaerto ismerossel (telefonon es szemelyesen). Ha erre azt mondjak barmi oknal fogva, hogy nem, akkor kezdj el gyanakodni azonnal.

Persze a fentieknel vannak finomabb modszerek is, amit itthon meg bankban is tapasztaltam, pedig nyugaton mar torveny tiltja egyes allamokban. Ilyen, ha pl. befektetesi alapokba fektetsz a banki ugyintezo segitsegevel, majd par honap mulva ugyanaz a szemely javasolja, hogy vedd ki a penzed onnan es fektesd egy masik alapba. Bar az is elkepzelheto, hogy johiszemuen javasolja, de nagyon meg kell fontolni, hallgatsz-e ra, mert ennek oka nagyon valoszinu az, hogy jutalekot kap azutan, hogy te uj alapba teszed a penzed. Miert? Mert nem azert kap o jutalekot, hogy mennyi profitot hoznak neked a befekteteseid, hanem azert, hogy hanyszor sikerult neked eladnia bankjanak egy termeket.

Kapcsolodo bejegyzesek:

Penzugyi huvelykujj-szabalyok

Megvedjuk a hiteleseket, de mi lesz a befektetokkel?

Szólj hozzá!

Címkék: bank befektetes broker becsapas biztositas

A bejegyzés trackback címe:

https://penzgyik.blog.hu/api/trackback/id/tr581017162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása