Penzgyik - Gyakran ismételt kérdések a pénzről

Mindig kerdezek. Sokszor tudom a valaszt, sokszor csak szeretnem. Ha tobb kommentelom van, surubben irok. De tenyleg! Majd csak figyeld meg :) Kozvetlenul elerhetsz a penzgyik (kukac) yahoo.com -on.

Friss topikok

Linkblog

Címkék

Nem titok, de te vagy a felelos!

Amit itt irok, azt atveheti barmelyik honlap, nem titok. Kerem, hogy azert egy linket az eredetire kuldjon vissza. Engem ugyanis az olvasok motivalnak. Amit itt irok, a sajat szemelyes velemenyem egy-egy gyakran, esetleg ritkan hallott kerdesrol. Nem befektetesi, nem eletviteli tanacsadas. Mindenki azt kezd a maga eletevel amit akar, ha jo, az azert van, mert o ugy csinalta, ha nem, ne fogja ram, mert azt is o csinalta.

Kell-e nekem hitelkartya?

2009.02.24. 11:45 Penzgyik

Nem vagyok hitelkartya-barat. Azt tanacsolom, ha nem tudod maximalisan kordaban tartani a penzugyeidet, akkor ne probald ki a hitelkartyakat. Szamodra a legjobb, ha keszpenzzel, vagy beteti-(debit-)kartyaval fizetsz.

A hitalkartya abban kulonbozik a beteti kartyaktol, hogy itt egy hitelkereted van, amit egy honapig szabadon kolthetsz. Altalaban a kovetkezo honap kozepeig kell ezt reszben vagy egeszben kifizetned. Addig kamatmentesek a vasarlasok, de utana ha csak kicsit is nem fizetsz vissza belole a hataridoig, a teljes osszegre, nagyon magas kamatot kell fizetned. Ha keszpenzt veszel fel, akkor nincsen kamatmentes idoszak sem, azonnal kamatot kell re fizetni.

Mikor lehet a hitelkartya jo valasztas:
1. Ha nincs ra szukseged. Furcsan hangzik, de igy gondolom: csak akkor erdemes vele foglalkozni, ha a havi kiadasaidat amugy problema nelkul ki tudnad fizetni. Ez a fo szabaly. Ha gondod van ezzel, akkor egyszeruen ne is olvasd tovabb a bejegyzest, csak fogadd meg, hogy nem fogsz hitelkartyat igenyelni soha.
2. Ha tobbet hoz, mint visz: tegyuk fel, hogy havonta 100.000 Ft-ot koltesz el. Ha ezt a penzt beteszed 10% netto kamatra a bankba, akkor egy ev alatt 10.000Ft-ot hoz. Ha talasz egy hitelkartyat 5000Ft eves koltseggel, akkor egy ev alatt „kerestel“ 5.000 Ft-ot.
3. Ha nem a sajat penzed koltod: a ceged ad valamennyi eloleget, hogy uzeti utjaidon a kiadasaidat fedezd belole. Havonta szamolsz el, es a ceg visszafizeti a kolteseid minden honap elejen. Sok ceg erre rajott, es mar nem is ad aloleget, cask a hitelkartyat. De akkor ok fizetik a dijait legalabb. Ha viszont sajat magad oldod meg, akkor egyszeruen beteszed kamatozni a ceges eloleget. Honap vegen elszamolsz, a bejovo osszeget pedig elkuldod a banknak. Hasonloan az elozo ponthoz, ha az eloleg utan kapott kamatok meghaladjak a hitelkartya koltsegeit, akkor megeri az ugy.

+1: Plusz elony lehet, ha visszateritesekre vadaszol: sok hitelkartya visszateriti a vasarlasaid egy reszet. Figyelem! Csak ezert nem erdemes hitelkartyat hasznalni, szinte mindig a bank jar jol, nem Te! En inkabb ugy kezelem ezt, mint ajandekot, ha a fenti 3 pont teljesult.

Mikor nem jo a hitelkartyat valasztani:
Tulajdonkeppen a magyar lakossag kb. 95%-anak szerintem nincs szuksege hitelkartyara, mert semmi haszna belole. Kulonosen nem erdemes hitelkartyazni neked, ha az alabbi 2 pont valamelyike fennall:
1. Ha nem tudod minden honapban pontosan visszafizetni a felhasznalt hitelkereted.
2. Ha keszpenzre van szukseged: keszpenzfelvetelre abszolut hulyesg ezt a kartyat hasznalni, akkor mar a szemelyi kolcson is jobb valasztas (pedig az sem tul jo).

Ha megis ugy dontesz, hogy kiprobalod:
Ugy erdemes barmilyen banki termekeket valasztani, hogy elobb tisztazod az igenyeid, es utana megkeresed a piacon az azokhoz leginkabb illeszkedo ajanlatot. En igy talaltam ra az altalam hasznalt kartyara.
1. Alap kiindulas a PSZAF honlapja ehhez.
2. Egy masik kituno otlet, ha a bankkartya.hu excel filejat hasznalod a kivalasztashoz (nagy file, idobe telik, mire letoltod). A koltesi szokasaid alapjan megmondja, hol kapod a legnagyobb visszateritest.


Hitelkartya-valasztas haladoknak:
Erdemes a kezdo-bonuszokra utazni. Sok bank elengedi a hitelkartyak elso eves dijat es egyeb bonuszokat ad, az elso vasarlaskor. Ha halado jatekos vagy, akkor egy evig hasznalhatod a kartyat ingyen, es elvezheted az elonyeit. Viszont joval az egy eves periodus elott meg kell nezned, hogyan lehet lemondani, es keresni a piacon egy masik ajanlatot. Altalaban a lejarat elott legalabb 1-1.5 honappal kell ezt megtenni, mert ha mar beterheltek a kovetkezo evi dijadat, nem biztos, hogy megerte az egesz evi kartyazgatas.

Akik pedig szenvednek vele:
Ha mar van hitelkartyad, es nem fizeted vissza havonta a kolteseidet, akkor azonnal keress ra megoldast, hogyan tudnal megszabadulni tole. Kesobb irok majd errol is. Csaladi penzugyeskent van egy kis tapasztalatom errol is.

Egyelore annak orulnek, ha megirnad nekem, hogyan valasztottad ki az aktualis hitelkartyad. Igerem, en is irok a sajat tapasztalataimrol.

1 komment

Címkék: bank hitelkartya bankkartya

A bejegyzés trackback címe:

https://penzgyik.blog.hu/api/trackback/id/tr20962011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása