Penzgyik - Gyakran ismételt kérdések a pénzről

Mindig kerdezek. Sokszor tudom a valaszt, sokszor csak szeretnem. Ha tobb kommentelom van, surubben irok. De tenyleg! Majd csak figyeld meg :) Kozvetlenul elerhetsz a penzgyik (kukac) yahoo.com -on.

Friss topikok

Linkblog

Címkék

Nem titok, de te vagy a felelos!

Amit itt irok, azt atveheti barmelyik honlap, nem titok. Kerem, hogy azert egy linket az eredetire kuldjon vissza. Engem ugyanis az olvasok motivalnak. Amit itt irok, a sajat szemelyes velemenyem egy-egy gyakran, esetleg ritkan hallott kerdesrol. Nem befektetesi, nem eletviteli tanacsadas. Mindenki azt kezd a maga eletevel amit akar, ha jo, az azert van, mert o ugy csinalta, ha nem, ne fogja ram, mert azt is o csinalta.

Mennyi a netto értékem?

2009.03.16. 13:09 Penzgyik

Van egy objektiv es egyenre szabott merce arra, mennyi az a befektetes, ami egy okosan megtakarito egyentol vagy haztartastol elvarhato. Erre is raterek kesobb, de a fo cel most, hogy definialjak egy olyan fogalmat, ami nekem honaprol honapra az egyik kulcskerdes, amikor azt elemzem, hogy is allok anyagilag.


Talan meg emlekszel ra, hogy korabban irtam, hogyan kovetem a csaladi kiadasokat minden honapban. Ez azonban csak az egyik fo havi feladatom. A masik, hogy megallapitom, hogy is allnak a befekteteseink. Ahhoz, hogy ezt megtegyem, sajat excelt dolgoztam ki, errol meg mindenkepp irni fogok. A fo szam, amit ezen tablan nezek, azonban ertelmezesre szorul: a netto ertek.


A netto ertekbe bele kell kalkulalni a pozitiv oldalon a keszpenzt, befektetesek aktualis erteket, hazat, lakast, nyaralot, ha a tulajdonunban van, de ide tartozik az auto, ekszer, de a butoraink, ruhaink erteke is ha nagyon pontosak akarunk lenni olyan aron, amennyiert ma el tudnank adni oket. Semmikepp ne felejtsd el hozzaadni ehhez az ertekhez a nyugdijpenztarakban, NYESZ szamlan es biztositasokban levo penzedet. Ugyanakkor le kell vonni az osszegbol a hiteleket (lakashitel, hitelkartya, folyoszamla-hitel) es egyeb tartozasainkat masok fele.
 

A “Millionare next door” azt irja, hogy amennyiben vagyont szeretnenk felhalmozni (mar hogyne szeretnenk!), akkor a netto ertekunk a brutto eves bevetelunk 1/10 resze, szorozva az eletkorunk kell hogy legyen. Tehat ha havi brutto 210.000Ft a keresetunk, akkor ez egy evben 2.520.000Ft brutto bevetel, aminek a tizede 252.000 szorozva az eletkorunk. Harminc evesen 7.5 millio korul, 40 evesen 10.1 millio koruli ertek az elvarhato osszeg ekkora havi jovedelem mellett.
 

Ha nagyon korrektek akarunk lenni onmagunkkal, akkor  az osszegbe nem erdemes belekalkulalni az orokles utjan hozzank jutott osszeget, hiszen azert nem mi dolgoztunk meg. Meg kell mondjam, hogy az idealis szinttol meg elegge elmarad kis csaladunk, jelenleg ezen szint kb. 53%-an allunk (egy kis orokseget is beleszamitva). Ugyhogy mindenkepp szukseges meg jelentos lepeseket tenni, ami azert, ugy erzem az utobbi honapokban valsag ide vagy oda jol megy. A gond az, hogy jomodunak akkor szamit az ember, ha 200% korul van a fenti modon kalkulalt netto erteke. Ez eleg magas cel, ugye nalunk negyszer annyinak kellene lenni mint most, de idovel es odafigyelessel ugy erzem elerheto hosszabb tavon.
 

A cikkhez szervesen kapcsolodik a csaladi penzugyesrol szolo bejegyzesem, ugyhogy ezt javaslom, olvasd el. Ha angolul ertesz, akkor az abrara kattintva sajat netto ertekedet is konnyeden kiszamolhatod.

3 komment

Címkék: terv befektetes nyugdij koltsegvetes nyesz nyugdijpenztar huvelykujj

A bejegyzés trackback címe:

https://penzgyik.blog.hu/api/trackback/id/tr661005342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vidéki 2009.03.16. 16:08:03

Aki vagyont akar felhalmozni, az tartóztassa meg magát a fogyasztástól.

Életvitelben a régi aszkéták felfogását kell követni.

Az elmaradt fogyasztásért bőven kárpótolhat az a jó érzés, amikor bankszámla kimutatásunkon betéteink hízását konstatálhatjuk.

Igaz ugyan, hogy fogyasztásunk kiesése a gazdasági növekedés ellenében hat, de megnyugtathatja lelkiismeretünket az a tudat, hogy bankokban elhelyezett pénzünk egy része kikölcsönözve a gazdaság vérkeringésbe bekerül, másik része a bankárok zsebébe kerülve azok fogyasztását élénkíti és így növekedésre serkenti a gazdaságot.

Penzgyik · http://penzgyik.blog.hu 2009.03.16. 16:24:26

@Vidéki:
"bankokban elhelyezett pénzünk egy része kikölcsönözve a gazdaság vérkeringésbe bekerül" - erre meg nem is gondoltam igy. Maris kisebb a lelkiismeret-furdalasom, ha nem fogyasztok a valsag kozepen

"másik része a bankárok zsebébe kerül..." - erre mar rajottem.

szoval "a bankárok zsebébe kerülve azok fogyasztását élénkíti és így növekedésre serkenti a gazdaságot." - ezt olvasva meg mar-mar ugy erzem, hogy jot teszek a vilaggal.

Minden elismeresem. Nincs kedved tobbet irni ide? :))

Vidéki 2009.03.16. 18:14:12

@Penzgyik:
Örülök, hogy most, a várható erős nadrágszíj húzogatások idején sikerült optimista beállítottságodat növelni.
Így cikkíróként rámutathatsz arra , milyen sok pozitívumot és fényes jövőt várhatunk ettől az „orvosságtól”, amiről pesszimista beállítottságú emberek, előítéletektől vezettetve azt állítják, hogy keserű.

süti beállítások módosítása